Foto: LETA
Saistībā ar bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša medijos sacīto, ka Juta Strīķe zinājusi par kāda valdības ministra iesaisti korupcijā, bet nav rīkojusies, ir uzsākta dienesta pārbaude, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Tomēr par šo faktu un Vilnīša pieļāvumiem, ka Strīķe piesegusi gan kontrabandu, gan pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas shēmas, viņš atturējās no plašāku komentāru, norādot, ka "tiks pacelti papīri" un tas tiks pārbaudīts.

"Pārkāpumi paliek tie paši, būtība paliek tā pati," par Strīķes atkārtotu atbrīvošanu no amata saka Streļčenoku. "Ilgstošā laika periodā Strīķes kundze pieļāva sistemātiskus pārkāpumus," viņš skaidro.

Tiekoties ar premjerministri Laimdotu Straujumu (V), Streļčenoks dzirdējis arī vārdus, ka "Juta Strīķe ir simbols". "Simbols vai nē, bet likuma priekšā visi Latvijas iedzīvotāji ir vienādi, katram ir jāatbild par to, ko viņi ir izdarījuši vai nav izdarījuši. Ja tas ir likumpārkāpums, tad par to ir jāatbild," norāda KNAB vadītājs.

Par iepriekšējā premjera Valda Dombrovska (V) pārmetumiem par to, ka Stīķes atlaišana nav saskaņota ar KNAB arodbiedrību, Streļčenoks teic, ka šajā procesā arodbiedrības iesaistīšana nav pieļaujama, jo to neparedz KNAB likums, turklāt šajā gadījumā apdraudēta ir valsts iestādes spēja pildīt tās funkcijas.

Savukārt par Dombrovska lēmumu divreiz atcelt Streļčenoka rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu no amata un sarunām ar Straujumu par konflikta atrisināšanu KNAB vadītājs uzsver, ka premjers nedrīkst uzņemties tiesas lomu un par šo jautājumu ir jālemj tiesai, ja Strīķe uzskata, ka viņa lēmums bijis prettiesisks.

Par ierosinājumu apsvērt KNAB pārraudzības nodošanu Ģenerālprokuratūrai Streļčenoks esot kategoriski pret un birojam ir jāsaglabā tāds pats statuss, viņš uzskata.

"Pašlaik birojs strādā, gatavojoties izaicinājumam attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitācijas periodu," sacīja KNAB vadītājs. "Es nezinu, kas sekos no premjerministres puses. Vēlreiz gribētu uzsvērt, ka lēmumu pieņēmu, pamatojoties uz likumu, pamatojoties uz sirdsapziņu."

"Delfi" jau vēstīja, ka piektdien Streļčenoks trešo reizi no amata atlaida savu vietnieci Strīķi.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, pārmetot viņai ilgstošu priekšnieka uzdevumu ignorēšanu un citus pārkāpumus. Par šo lēmumu Strīķe vērsās pie tā brīža premjera Valda Dombrovska (V), sakot, ka tas pieņemts, nekonsultējoties ar KNAB arodbiedrību. Dombrovskis Strīķi amatā atjaunoja, bet dažas dienas vēlāk, 14.janvārī, Streļčenoks atkal viņu atlaida.

Dombrovskis, pēdējo dienu pildot premjera pienākumus, Strīķi atkal atjaunoja amatā.

Pēc šī nu jau bijušā premjera soļa, Streļčenoks pavēstīja, ka Strīķei atkal noteikta novērtēšanas procedūra.

Risināt KNAB samilzušo konfliktu mēģināja arī jaunā premjere Laimdota Straujuma, taču, tiekoties ar KNAB vadību - biroja priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, viņa vietnieci korupcijas apkarošanas jautājumos Jutu Strīķi, kā arī vietnieci korupcijas novēršanas jautājumos Ilzi Jurču, - viņai tas neizdevās.

Arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram atrast risinājumu situācijai nav izdevies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!