Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumā par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos priekšsēdētāju ievēlēts opozīcijā esošo sociāldemokrātu deputāts Pēteris Salkazanovs.
Komisijas sēdē, kas ilga vairāk nekā stundu, tās vadītāju izvēlēja tikai otrajā balsošanas kārtā, bet balsošanā par komisijas priekšsēdētāja vietnieku neviens no izvirzītajiem kandidātiem - Tautas partijas deputāts Jānis Lagzdiņš un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pārstāvis Dzintars Kudums - neguva komisijas vairākuma atbalstu.

Komisijas priekšsēdētāja ievēlēšanas pirmajā kārtā atbalstu neguva ne "Latvijas Ceļa" izvirzītais kandidāts Linards Muciņš, ne Kudums, ne Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas deputāts Valdis Lauskis, bet ievēlēšanas otrajā kārtā, kad atkārtoti tika izvirzīti Muciņš un Kudums, pārliecinošu komisijas atbalstu saņēma Salkazanovs, par ko nobalsoja 11 no 16 deputātiem.

Salkazanovs teica, ka darbu sāks ar informācijas vākšanu un analīzi, bet vēl nevarēja pateikt, vai komisijas sēdes būs atklātas vai slēgtas. Savu iecelšanu komisijas vadītāja amatā Salkazanovs nosauca par kompromisu variantu, paužot izbrīnu par komisijas vadības sarežģīto iecelšanas procedūru.

Salkazanovs uzsvēra, ka šai parlamentārās izmeklēšanas komisijai "ir tā pati nelaime, ka nav pieņemts likums par izmeklēšanas komisijām", kas nodrošinātu veiksmīgāku komisijas darbu.

Tautas partijas līderis Andris Šķēle norādīja - ja komisijas uzdevums ir pārraudzīt valsts amatpersonu saistību ar kontrabandas lietām, šo uzdevumu opozīcija veiksmīgi varēs veikt. "Lai opozīcija arī vada," rezumēja Tautas partijas līderis.

Saeima ceturtdien apstiprināja parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumā par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā sastāvu. Trīs koalīcijas partiju frakcijas izvirzījušas trīs kandidātus no katras frakcijas. No Tautas partijas (TP) komisijā darbosies deputāti Māris Vītols, Jānis Lagzdiņš un Andris Šķēle, no "Latvijas Ceļa" (LC) - Kārlis Leiškalns, Linards Muciņš un Valdis Birkavs, bet no "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - Vents Balodis, Guntars Krasts un Dzintars Kudums. Savukārt koalīcijā esošās Jaunās kristīgās partijas (JKP) Saeimas deputātu grupa izvirzījusi Romānu Mežecki.

Saeimas opozīcijas frakcijas izvirzījušas katra divus kandidātus, tostarp Latvijas Ssociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) - Pēteri Salkazanovu un Valdi Lauski, "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) - Andreju Klementjevu un Modri Lujānu, bet Jaunā frakcija (JF) - Ingrīdu Ūdri un Silviju Dreimani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!