Foto: LETA

Sauļošanās lēnām iziet no modes un pētījumu centra SKDS aptauja liecina, ka vairāk kā puse aptaujāto cepināšanos saulē uzskata par neveselīgu.

Katru gadu, iestājoties karstajam laikam, mediķi brīdina par saules negatīvo ietekmi uz cilvēku
veselību, piemēram, palielina iespēju iegūt ādas vēzi, paātrina ādas novecošanos. Pētījumu centra SKDS aptauju dati liecina, ka jau ilgstoši publiskajā telpā atrodamie ārstu brīdinājumi par sauļošanās nelabvēlīgo iespaidu uz cilvēku veselību lēnām tiek sadzirdēti, jo pēdējo gadu laikā lēnām samazinās to iedzīvotāju īpatsvars, kuri sauļošanos atzīst par veselīgu, bet pieaug to – kuri par neveselīgu.

Patlaban jau puse - 51% - iedzīvotāju uzskata, ka sauļošanās atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz veselību, turklāt 10% uzskata, ka tā ir ļoti nelabvēlīga, liecina SKDS maijā veiktās aptaujas dati. Mazāk kā trešā daļa - 30% - domā, ka sauļošanās atstātais iespaids ir labvēlīgs, tikai 2% sauļošanos uzskata par ļoti veselīgu, savukārt 11% uzskata, ka sauļošanās nekādu iespaidu uz veselību neatstāj.

Salīdzinoši pirms gada sauļošanos par neveselīgu atzina 47% iedzīvotāju, bet pirms četriem gadiem - tikai 36% aptaujāto. Vienlaicīgi ir samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri sauļošanos uzskata par veselību stiprinošu nodarbi.

Apskatot dažādu sociālo un demogrāfisko grupu pārstāvju atbildes, vērojams, ka caurmērā biežāk par sauļošanās nelabvēlīgo iespaidu uz veselību ir pārliecinātas sievietes (59%), gados vecākie iedzīvotāji (vecuma grupa 55 līdz 74 gadi: 58%), kā arī Vidzemē (56%), Zemgalē (60%) un Latgalē dzīvojošie (53%), vēsta SKDS.

Savukārt iedzīvotāji vecumā līdz 34 gadiem (42%), kā arī rīdzinieki (46%) biežāk domā, ka sauļošanās iespaids uz cilvēku veselību ir labvēlīgs.

Tāpat kā iepriekšējos gados SKDS pētījums atklāj sakarību starp izglītības līmeni un pārliecību, ka sauļošanās atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz veselību. Taču pretēji gaidītajam – ka izglītotākā sabiedrības daļa būs biežāk ieklausījusies mediķu teiktajā – atklājas pretējais: iedzīvotāji, kuriem ir tikai pamatizglītība, ievērojami retāk ir pārliecināti, ka sauļošanās ir veselīga salīdzinājumā ar augstāko izglītību ieguvušajiem.

Aptaujā piedalījušies 1001 cilvēks, vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!