Foto: LETA
Finanšu ministrija vēstulē Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam paziņojusi, ka iebilst pret 10. Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai izskatītu likumprojektu "Par valsts pensijām", paziņoja Saeimas Prezidija priekšsēdētāja biedrs Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs"). "Finanšu ministrija ir sagrāvusi desmitiem tūkstošu pirmspensijas vecuma cilvēku cerības, kuri cerēja, ka vēl pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām tiks pieņemts lēmums, pagarinot likuma normas darbību, kas ļauj priekšlaicīgi pensionēties," – uzskata Andrejs Klementjevs.

Ar lūgumu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai izskatītu grozījumus likumā "Par valsts pensijām", pie prezidenta Andra Bērziņa iepriekš bija vērsušās "Saskaņas centra" un Zaļo un zemnieku savienības frakcijas. Valts galva paziņoja, ka pieņems lēmumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kad būs iepazinies ar Finanšu ministrijas pozīciju.

- Iepriekš Finanšu ministrija pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas lūguma bija devusi savu vērtējumu par likumprojektu "Par valsts pensijām". Vēstulē Saeimas deputātiem Finanšu ministrija apgalvoja, ka neredz šķēršļus, lai līdz 2014. gada 1. janvārim pagarinātu darbības laiku normai, kas ļauj priekšlaicīgi pensionēties, - apgalvo Andrejs Klementjevs. – Tomēr vēstulē prezidentam Finanšu ministrija izskata jau gluži pretēju viedokli: grozījumi likumā "Par valsts pensijām" esot jāizskata tikai 11. Saeimā vienā paketē ar valsts budžeta projektu 2012. gadam!

Pēc Andreja Klementjeva teiktā, šāda Finanšu ministrijas rīcība liek šaubīties, vai "Vienotība" ir gatava pagarināt likuma normas darbību par priekšlaicīgu pensionēšanos .

- Šāda lēmuma pieņemšanu gaida ne mazāk kā 20 tūkstošu pirmspensijas vecuma cilvēku, kuri vēlas plānot savu dzīvi uz turpmākajiem pāris gadiem. Šiem cilvēkiem atrast darbu, ņemot vērā viņu vecumu un veselības stāvokli, ir ļoti grūti, un tāpēc iespēja doties priekšlaicīgā pensijā var kļūt viņiem par vienīgo izdzīvošanas iespēju, - saka Andrejs Klementjevs. - Tas, ka "Vienotības" pārstāvja Andra Vilka vadītā Finanšu ministrija atļaujas atteikties no iepriekšējiem paziņojumiem, ir slikts signāls. 2009. gadā pirms pašvaldību vēlēšanām "Vienotības" pārstāvji arī solīja, ka pensijas netiks samazinātas, bet visi atceramies, kā tas beidzās… Mēs aicinām "Vienotību" skaidri un gaiši atbildēt uz jautājumu, vai likuma normas par priekšlaicīgu pnesionēšanos darbība tiks pagarināta. Bet jau 30. augustā notiks Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas ārkārtas sēde, uz kuru ir uzaicināts finanšu ministrs Andris Vilks. Viņam nāksies paskaidrot, kāpēc Finanšu ministrija radikāli mainīja savu viedokli - gan Saeimas deputātiem, gan arodbiedrībām, kuras savāca 25 tūkstošus parakstu aicinājumam pagarināt iespēju priekšlaicīgi doties pensijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!