Foto: F64

Liepājā kāda sieviete apdedzinājusies ar viltus dzintaru jeb balto fosforu, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse.

8.februārī plkst.15.45 policijā saņemta informācija no neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem, ka Liepājā pie Gulbīšu dīķa kādai 1937.gadā dzimušai kundzei no jūrmalā pacelta viltus dzintara apdedzis kājas augšstilbs.

Cietusī nogādāta Liepājas Reģionālajā slimnīcā.

Viltus dzintars ir kādreizējās padomju armijas pirms vairāk nekā 20 gadiem jūrā nogremdētais fosfors.

Baltais fosfors pēc izskata atgādina dzintaru, bet, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā sāk žūt, tas uzliesmo. Fosforu no dzintara var atšķirt pēc tā, ka ķīmiskā viela nav tik caurspīdīga kā dzintars.

Viltus dzintari Liepājas pludmalē visvairāk tiek izskaloti pēc vētras vai spēcīga vēja jebkurā gadalaikā. Visbiežāk tos atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju.

Pēdējos gados no viltus dzintara gūto apdegumu skaits nav liels. Iepriekšējais līdzīgais gadījums bija fiksēts pagājušā gada jūlijā, kad 65 gadus veca sieviete no pludmalē Liepājas pusē pacelta viltus dzintara bija guvusi kājas un plaukstas apdegumus un tikusi nogādāta specializētā klīnikā Rīgā. Pirms tam policija sabiedrību par viltus dzintara izskalošanu pie Liepājas brīdinājusi 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!