Foto: DELFI
Ja vēlēšanas būtu notikušas jūnijā, 5% barjeru iekļūšanai Saeimā pārvarētu sešas partijas vai apvienības: "Saskaņas centrs"(SC), "Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, apvienība "Par labu Latviju" (PLL) un PCTVL, liecina pētījumu centra SKDS jaunākās aptaujas dati.

Jūnija vidū veiktās Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka, līdzīgi kā iepriekš, iedzīvotāji visbiežāk būtu balsojuši par SC, "Vienotību" un ZZS, turklāt mēneša laikā SC un ZZS popularitāte varētu būt nedaudz pieaugusi, bet "Vienotības" – samazinājusies, informē SKDS. Attiecīgi no visiem balsstiesīgajiem par SC balsotu 18,8%, par "Vienotību" – 12,3%, par ZZS – 10,1%.

SKDS partiju sarakstā jūnijā pirmo reizi iekļāva divas jaunās apvienības – PLL un VL-TB/LNNK, un, saskaņā ar aptaujas rezultātiem, abas būtu pārvarējušas iekļūšanai Saeimā nepieciešamo barjeru. Par VL-TB/LNNK balsotu 4,2% respondentu, par PLL – 3,8%.

Par PCTVL balsotu 3,5%, bet par LSDSP – 1,4%. Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra. Kopumā 43,4% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot, turklāt no tiem 19,7% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 23,7% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

SKDS skaidro: pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm, un veicot rezultātu pārrēķinu, atklājas, ka šāda balsu sadalījuma gadījumā 5% barjeru kopumā pārvarētu sešas partijas vai to apvienības. SC faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 33,2% balsu, "Vienotība" – 21,7%, ZZS – 17,7%, VL-TB/LNNK– 7,3%, PLL – 6,7% un PCTVL – 6,1%.

Vērtējot partiju popularitātes izmaiņas kopš 2010.gada marta, atklājas, ka pēdējo četru mēnešu laikā ir vērojama tendence pakāpeniski pieaugt SC popularitātei, norāda SKDS. Ja martā par SC būtu balsojuši tikai 14,5%, bet aprīlī 15,7% no visiem balsstiesīgajiem, tad maijā jau 18,2%, bet jūnijā 18,8%, kas turklāt ir augstākais rādītājs, ko šī partija ir ieguvusi pēdējo gadu laikā.

"Vienotības" popularitāte pēdējo mēnešu laikā nedaudz samazinājusies – ja aprīlī par to būtu balsojuši 14,9%, tad maijā 13,7%, bet jūnijā – 12,3% balsstiesīgo. Savukārt ZZS popularitāte, kas kopš pagājušā novembra svārstījās apmēram 8% līmenī, jūnijā ir pakāpusies līdz 10,1%.

Aptaujā atbildēts uz jautājumu: " Ja rīt notiktu LR Saeimas vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību Jūs balsotu?" Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1022 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā, no tiem 893 LR pilsoņi, ziņo SKDS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!