Foto: LETA
Opozīcijas apvienības "Par labu Latviju" līderis, ekspremjers Andris Šķēle aicina ārlietu resoru rosināt valsts un visas Eiropas Savienības (ES) līmenī uzsākt debates par federālās savienības izveidi.

Šādu aicinājumu Šķēle izteica ceturtdien pirmajās Saeimas debatēs par ārpolitikas jautājumiem .

Šķēle debatēs klāstīja, ka pašlaik ES cīnās ar krīzes sekām un tāpat kā citām valstīm tai priekšā ir milzīgi izaicinājumi. Viņš arī kritizēja ES ekonomiku un vienoto eiro valūtu, dēvējot to par vāju un "būvētu uz cerībām".

Lai pārvarētu ekonomikas grūtības un kļūtu par nopietnāku starptautisku spēlētāju, Eiropas Savienībai, pēc Šķēles domām, būtu jākļūst par "federālo savienību, par īstām Eiropas Savienotajām valstīm".

Viņš klāstīja, ka mazām nacionālajām valstīm, lai tās aizsargātu savu valodu, kultūru, "dzīvo spēku, kas spētu nest savu kultūru", ir jādzīvo pēc noteikumiem, bet, lai piespiestu "starptautiskās politikas grandus" dzīvot pēc šādiem noteikumiem, nepieciešama federālā savienība.

Tāpēc Šķēle aicināja Ārlietu ministriju uzsākt diskusiju par šo jautājumu gan valstī, gan rosināt šādu diskusiju Eiropā.

Jau ziņots, ka Saeima pērn rudenī grozīja Saeimas kārtības rullī, paredzot ārpolitikas debašu rīkošanu. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā.

Atklājot pirmās ārpolitikas debates Saeimā, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) uzsvēra, ka Latvijas ārpolitikas nozīmīgākie uzdevumi tuvākajā nākotnē ir Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) un NATO uzticama partnera tēla uzturēšana, kvalitatīvs atbalsts Latvijas valstspiederīgajiem, mūsdienu vajadzībām atbilstošs atbalsts uzņēmējiem un aktīva Baltijas jūras reģiona attiecību politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!