Latvijā pagājušajā gadā būtiski pieaudzis no heroīna atkarīgo skaits, bet starp jaunatklātiem heroīna lietotājiem - skolas vecuma bērnu īpatsvars, informēja "Narkoloģijas centrs" (NC). Pārsvarā pusaudži narkotikas lieto divas līdz sešas dienas nedēļā (36,6%) vai katru dienu (36,3%).
No NC reģistrētajiem 369 bērniem un pusaudžiem līdz 17 gadu vecumam 199 (53%) lieto opiātus, kas vizbiežāk ir heroīns.

Otrajā vietā pēc lietošanas popularitātes starp pusaudžiem līdz 17 gadiem ir kanabiss jeb marihuāna (18,2%), tai seko sedatīvie un miega līdzekļi (10,6%), inhalanti (5,9%), vairākas narkotiskas vielas un citas psihoaktīvas vielas lieto 4,9% jauniešu, halucinogēnus - 4,1%, bet amfetamīnus - 2,4%.

NC dati par uzskaitē esošo jauno narkomānu nodarbošanos liecina, ka 244 no tiem ir skolēni, 110 nav noteiktas nodarbošanās, pieci ir strādnieki, trīs - studenti. 217 reģistrētajiem ir pamatskolas izglītība, nepabeigta pamatskolas - 143, bet vidējā vai vidējā speciālā tikai deviņiem cilvēkiem.

Ievadot heroīnu vēnā, pēc dažām sekundēm cilvēks sāk izjust karstuma vilni, ādas tirpas, ko nomaina eiforija, viegluma, lidojuma un atslābuma sajūta. No heroīna apreibušie kļūst sapņaini, miegaini un tiem periodiski aizkrīt plakstiņi.

Patīkamu sajūtu uzturēšanai lietotājam jāsāk palielināt ievadāmo opiātu devas. Hroniskā opiātu intoksikācija izsauc izteiktu novājēšanu, priekšlaicīgu novecošanu, nosirmošanu, zobu bojāšanos, dzimumspējas pavājināšanos.

Mirstība opiātu lietotāju vidū ir 10-15 reizes augstāka nekā citiem cilvēkiem, un visbiežāk tie mirst no pārdozēšanas, liecina Rīgas narkomānijas profilakses centra dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!