Foto: LETA

Skolotāju vidējais atalgojums par vienu likmi vispārizglītojošās skolās Latvijā svārstās no 411 eiro līdz 697 eiro, liecina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) apkopotie dati.

Mazākais atalgojums, balstoties uz esošo sistēmu "Nauda seko skolēnam" par vienu likmi vidēji vienā izglītības iestādē fiksēts kādā skolā Krustpils novadā - 411,17 eiro.

Savukārt lielākā vidējā samaksa par vienu likmi ir kādā skolā Cēsīs. Tajā izglītības iestādē par vienu likmi pedagogi vidēji saņem 697 eiro.

Kā ziņots, ja modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, tad 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu, aprēķināja LIZDA.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli "Nauda seko skolēnam", no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.

Raugoties uz to, cik daudzas pašvaldības potenciāli varētu iegūt no jaunā modeļa ieviešanas, LIZDA secināja, ka 46 pašvaldībās visas skolas saskarsies ar skolotāju vidējās algas par likmi samazinājumu, savukārt tikai astoņās pašvaldībās visu skolu skolotāju vidējās algas par likmi palielināsies. Modelis labvēlīgu situāciju varētu radīt Alsungas un Durbes novadu, kā arī Jelgavas pilsētas, Jēkabpils, Lubānas novada, Pāvilostas novada, Rucavas novada un Rundāles novada skolotājiem.

Savukārt, pēc LIZDA aprēķiniem, modeļa ieviešanas dēļ vidējās algas par likmi visās skolās samazināsies Aizkraukles, Aizputes, Amatas, Auces, Ādažu, Babītes, Baldones, Baltinavas, Beverīnas, Carnikavas, Cesvaines, Cēsu, Ciblas, Iecavas, Ikšķiles, Jaunpils, Krimuldas, Lielvārdes, Līgatnes, Mazsalacas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Olaines, Pārgaujas, Pļaviņu, Priekuļu, Raunas, Rojas, Ropažu, Rugāju, Rūjienas, Salacgrīvas, Salas, Salaspils, Saulkrastu, Sējas, Skrīveru, Skrundas, Stopiņu, Strenču, Tērvetes, Ventspils, Viļānu un Zilupes novados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!