Jau aptuveni gadu biedrība "Par legālu saturu" min uz pēdām nelegāliem televīzijas izplatītājiem, veicot kontrolpirkumus un veidojot tā saucamo melno sarakstu. Trešdien, līdz ar savstarpējās sadarbības memoranda parakstīšanu, tiks pieteikts karš TV "pirātiem", kuri ik gadu nesamaksā nodokļus no vismaz 12 miljoniem eiro.

Aptuveni 100 000 mājsaimniecības Latvijā izmanto nelegālo televīzijas izplatītāju pakalpojumus, liecina Arņa Saukas pētījuma aprēķini. Televīzijas nozarē palielinājies nelegālo un arī reģistrēto, bet negodprātīgo, televīzijas izplatītāju skaits. Biedrība gada laikā iezīmējusi šo pelēko un melno zonu.

Pirātisma veidi nelegālo televīzijas pakalpojumu jomā ir dažādi. Sarunā ar portālu "Delfi" biedrības vadītāja Dace Kotzeva atklāj, ka viens no tiem ir atkodēt ārvalstu televīzijas pakalpojumu sniedzēju kartes, ar ko tad arī nodarbojas slēptās kameras fiksētais uzņēmums.

Savu nelegālo nodarbošanos uzņēmums slēpj, par piesegu izmantojot tehnisko ierīču veikalu, kurā pārdod ar televizoriem saistītas lietas. Konkrētais uzņēmums "zem galda" pārdod satelīta operatora "Tricolor TV" televīzijas programmu paku, kas, kā norāda biedrības vadītāja, Latvijas teritorijā nav likumīgi.

Kontrolpirkums sākas ar telefona zvanu "pirātam", savukārt pēc tam seko pats pirkums.

Video redzams, ka pārdevējs piedāvā pircējam "ekonomisko paku" ar 70 televīzijas kanāliem, kas gadā maksāšot 20 eiro, "bāzes paku" ar 170 kanāliem, kas gadā maksās 35 eiro, un "Trikolor vienotais" kanālu paku ar 230, kas arī maksās 35 eiro gadā.

Uz jautājumu, vai televīzijas kanāli ir oriģināli, pārdevējs atbild, ka, protams, tie ir oriģināli, taču Latvijas kanāli šai pakā nav un nebūs pieejami. Viņš atgādina, ka paka darbojas Krievijā un tur nevienu neinteresē tas. Latvijas ziņas šeit gan nebūs redzamas, tika Krievijas, paskaidro pārdevējs.

Lai to lietotu, ir nepieciešams satelīta šķīvis un dekoders.

Līgums par pakalpojumu slēgts netiek, tāpēc, kad tiek piesaukts līgums, pārdevējs sāk nervozēt. "Acīmredzot, šādus jautājumus [pircēji] uzdod reti," secina Kotzeva.

Video fiksētā uzņēmuma darbība nav nekas unikāls, ir desmitiem uzņēmumu, kas sniedz šādus nelegālus pakalpojumus. "Melnais saraksts" tiek aktualizēts teju katru dienu.

"Pilns "ss.lv" ir ar šādu subjektu sludinājumiem," skaidro biedrības vadītāja. "Viņu nekaunība ir apbrīnojama," piebilst Kotzeva. Pirmo gadu biedrība pavadījusi, iepazīstot dažādos "pirātu" profilus, tagad sāksies nelegālo televīzijas izplatītāju apkarošana. Uzreiz pēc memoranda parakstīšanas biedrība cer to "iedarbināt" praksē.

Biedrība "Par legālu saturu" turpinās vākt informāciju par nelegālajiem televīzijas izplatītājiem un, sadarbībā ar pārējiem memoranda parakstītājiem, centīsies uzlabot situāciju televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu nozarē. Līdz ar memoranda parakstīšanu biedrība cer, ka beigsies "futbolēšana" no vienas iestādes pie otras.

Biedrība gan iestājas ne tik daudz par sodīšanu, bet gan par šo uzņēmumu legalizāciju, "lai visi spēlē pēc vienādiem spēles noteikumiem". Viņa vērš uzmanību, ka nelegālo televīzijas izplatītāju izmaksas ir līdz 70% zemākas nekā legālajam biznesam, nelegālās uzņēmējdarbības veicēju izmaksas veido tikai tehniskā infrastruktūra. "Vai mēs varam runāt par godīgu konkurenci un nozares attīstību? Protams, ka ne," piebilst Kotzeva.

Pret video redzamo uzņēmumu uzsākts kriminālprocess.

Trešdien savstarpējās sadarbības memorandu cīņai ar nelegālajiem un negodprātīgajiem televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem parakstīs biedrība "Par legālu saturu", Latvijas Interneta asociācija, Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPL), Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un Valsts ieņēmumu dienests. "Viens nav karotājs," par memoranda nepieciešamību saka Kotzeva. "Tās nav tikai telekomunikācijas, tā ir informatīvā telpa, ko visi grib sargāt," viņa papildina.

Biedrība cer līdz 2018. gada sākumam par 20% palielināt reģistrēto televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzēju un interneta pakalpojumu sniedzēju apjomu un par 30% samazināt nelegālo televīzijas pakalpojumu sniedzēju skaitu.

Drīzumā biedrība plāno noslēgt sadarbības memorandu arī ar Valsts policiju.

Ziņots, ka biedrība "Par legālu saturu" dibināta 2015. gada rudenī. Tās mērķis ir aktīvi vērsties pret televīzijas kanālu un filmu izplatīšanu bez ražotāju vai piegādātāju atļaujas, kā arī sekmēt televīzijas programmu tiesisku pārraidi telekomunikāciju tirgū. Biedrības dibinātāju lokā ir lielākie televīzijas pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji Latvijā.

NEPLP janvāra vidū reģistrēti 40 kabeļoperatori. Tos var redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!