Foto: DELFI
Partijas LPP/LC līderis, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers aicina atjaunot vēsturisko taisnīgumu un atdot attiecīgajām reliģiskajām konfesijām ne vien "Ave Sol" koncertzāli Citadeles ielā, bet arī Svētā Pētera baznīcu, un rosinās Saeimu lemt par šo jautājumu, informē LPP/LC.

Patlaban Sv.Pētera baznīca pieder Rīgas domei, taču vēsturiski tā piederējusi Latvijas Evanģēliski luteriskajai baznīcai (LELB). Šlesers norāda, ka LPP/LC Saeimas frakcija jau pirms vairākiem gadiem ir iesniegusi attiecīgu likumprojektu par Pētera baznīcas ēkas atdošanu luterāņiem, taču tā virzība ir apstājusies. Tāpēc LPP/LC līderis vēlreiz rosinās parlamentu pieņemt šo lēmumu.

Šlesers arī uzskata, ka vēsturiski bijušais Sv. Pētera un Pāvila Dievnams Citadeles ielā 7, kur pašlaik atrodas "Ave Sol" koncertzāle, ir bijusi dievnams un tādam tam vajadzētu būt arī nākotnē. Šlesers ir pārliecināts, ka partijas LPP/LC un apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijām parlamentā izdosies izstrādāt kopīgu likumprojektu un vairākums deputātu atbalstīs ēkas Citadeles ielā nodošanu pareizticīgo baznīcai.

"Tādejādi būtu atjaunots vēsturiskais taisnīgums. Tas nenozīmē, ka, ēkai Citadeles ielā atkal pārtopot par dievnamu, tur nevarētu notikt kādi koncerti. Gluži pretēji – abas šīs funkcijas iespējams veiksmīgi apvienot," pauž Šlesers.

Jau vēstīts, ka SC Saeimas frakcija piektdien aicināja Rīgas domi (RD) parādīt politisko gribu un izlemt par Svētā Pētera un Pāvila dievnama atdošanu tā vēsturiskajiem īpašniekiem – Pareizticīgajai baznīcai. Savu partijas biedru aicinājumam jau atsaucies Rīgas mērs Nils Ušakovs, paziņodams, ka ir pienācis laiks uzsākt diskusiju par ēkas Citadeles ielā 7 turpmāko izmantošanu.

Ēka Citadeles ielā 7 celta vēl Katrīnas II valdīšanas laikā. 1836.gadā šai baznīcai tika piešķirts katedrāles statuss, un tā kļuva par pirmo katedrāles baznīcu Baltijas guberņās. Kopš padomju laikiem ēkā Citadeles ielā darbojas "Ave sol" koncertzāle ar 300 skatītāju vietām.

Vairākus gadus Latvijas Pareizticīgo baznīcas Sinode tiesājās ar Rīgas domi par ēkas īpašumtiesībām, līdz beidzot 2007.gadā Augstākās tiesas Senāts atstāja spēkā spriedumu, ar kuru baznīcas prasību noraidīja.

Arī par Pētera baznīcas īpašumtiesībām strīdi notiek jau vairākus gadus. Rīgas dome 2008.gada rudenī neatbalstīja lēmumprojektu par baznīcas nodošanu LELB.

Tā paša gada jūnijā Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Sv.Pētera baznīcas likumprojektu, kurā paredzēts noteikt LELB īpašuma tiesības uz baznīcas ēku un zemi zem tās. Likumprojektā noteikta Rīgas Sv.Pētera baznīcas izmantošanas un finansēšanas kārtība, valsts, Rīgas pilsētas pašvaldības un LELB savstarpējās attiecības Sv.Pētera baznīcas kā kultūras pieminekļa saglabāšanā. Likums vēl joprojām nav pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!