Foto: F64
Lai gan iepriekš viens no apvienības "Par labu Latviju" (PLL) līderiem, Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle apgalvoja, ka pirmie PLL sarunu partneri par koalīciju būtu Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un "Vienotība", PLL premjera kandidāts Ainārs Šlesers trešdien par "pamatpartneriem" nosauca "Saskaņas centru" (SC).

Intervijā krievu valodā translējošajā radio "Baltkom" Rīgas vicemērs Šlesers paziņoja, ka SC būšot "pamatpartneris manā valdībā". Viņš atgādināja, ka pēc pagājušajām pašvaldību vēlēšanām atbalstīja Nilu Ušakovu (SC) Rīgas mēra amatā. "Es piedāvāju turpināt šo sadarbību arī nākamajā koalīcijā. Es piedāvāju, lai Ušakovs arī turpmāk ir Rīgas mērs, es arī turpmāk viņu atbalstīšu, bet sevi es redzu kā valsts premjerministru, kurš saliedēs Latvijas sabiedrību," sacīja Šlesers.

Šlesera preses sekretārs Ģirts Dripe portālam "Delfi" vēlāk skaidroja, ka SC esot viens no trim iespējamajiem PLL partneriem – vēl arī ZZS un "Vienotība". "Ar "Vienotību" ir tāda problēma, ka viņiem melošana laikam ir asinīs – paši saka, ka vēlas sadarboties ar ZZS, bet slepeni tiekas ar SC. Tāpēc uz viņiem sevišķi nevar paļauties," klāstīja Dripe.

Šlesera pārstāvis apgalvoja arī, ka to, ar kuru spēku PLL vēlētos runāt pirmo, noteiks vēlēšanu rezultāti, un sarunas esot divpusējs process. Viņš gan uzsvēra, ka PCTVL un VL-TB/LNNK kā partnerus PLL neredzot, jo partijas esot "pārāk radikālas katra savā flangā".

Jau vēstīts, ka septembra vidū "Vienotībā" ietilpstošā "Jaunā laika" Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups paziņoja, ka augustā ar viņu tikušies Šlesera pārstāvji, kas piedāvājuši pēc vēlēšanām atbalstīt Jaunupu Rīgas mēra amatā, pretī gaidot "Vienotības" atbalstu Šlesera valdībai. Jaunups stāstīja, ka šo piedāvājumu noraidījis jau augustā, bet Šlesers apgalvoja, ka Jaunups par šādām sarunām melo.

Savukārt Šķēle pirms nedēļas intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" klāstīja, ka PLL redz ZZS un "Vienotību" "kā pirmos sarunu partnerus jebkurā variantā". "Tikai tad, ja veidojas politiska strupceļa situācija, ja ārkārtas vēlēšanas šķiet neizbēgamas, līdzīgi kā bija 6. Saeimas laikā, tad, protams, sarunas būtu arī ar SC. Mēs nesakām, ka nekad ar SC. Gluži tāpat kā to nesaka ZZS un "Vienotība". Vienkārši – SC nav mūsu prioritārie partneri," skaidrojis TP līderis.

"Vienotības" un ZZS līderi otrdien apmainījās laipnībām, nosaucot tagadējos valdības partnerus, to skaitā arī VL-TB/LNNK, par pirmajiem un galvenajiem sarunu partneriem valdības veidošanā, neizslēdzot arī sarunas ar SC, savukārt par PLL viedokļi bija atturīgāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!