Skandalozu slavu ar saviem provokatīvajiem izteicieniem par cittautiešu neārstēšanu guvušais ASV dzīvojošais latviešu izcelsmes ārsts Aivars Slucis trešdien laikrakstā "Neatkarīgā" publicējis apmaksātu aicinājumu latviešiem no 1.marta nerunāt krieviski.

No partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) rudenī izslēgtais Slucis paziņojumā ar nosaukumu "Politiski korekti latviskā gaumē" apgalvo, ka teiciens "politiski korekti" esot "smuki vārdi, bet ar tiem var dzīvot tikai (..) valstis, kas nav apdraudētas", savukārt Latvijai šie "vārdi ir nāvējoši".

Slucis pārliecināts, ka šo vārdu jēga nāk no "cilvēkiem, daudzi no kuriem ir negodīgi, korumpēti, nopirkti jeb Krievijas aģenti". Kā piemērus Slucis min bijušo EDSO komisāru Maksu van der Stūlu, bijušo Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu un Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni.

Tomēr patiesais kaitējums Latvijai rodas no tā, ka darbojas arī "pašmāju čekisti, čekas ietekmes aģenti un korumpētie, nopirktie mantkārīgie biznesmeņi, žurnālisti, akadēmiķi un politiķi", klāsta Slucis. Kā piemēru viņš min robežlīgumu ar Krieviju: "Abrenes uzdāvināšana Krievijai sākās ne Maskavā, ne Briselē, bet gan Rīgā (…)." "Latvijā "politiski korekti" jēga tiek izmantota milzīgi plaši pret visu, kas ir latvisks, nacionāls, patriotisks," uzskata Slucis.

Slucis norāda, ka "nevienā citā valstī pasaulē neviens nekritizētu veikala darbinieku, policistu vai ārstu par to, ka viņš runā valsts valodā". Savukārt Latvija esot novesta "tur, kur mēs varam zaudēt šo latviešu mantojumu".

"Atteiksimies palikt par "mazo Krieviju", sāksim vienu lielu politiski korektu aktu: sākot ar 2011.gada 1.martu visi latvieši runās tikai latviski, laipni un pieklājīgi, bet nevienu vārdu krieviski – protams, tikai tādēļ, lai palīdzētu krieviem integrēties," paziņojuma noslēgumā aicina Slucis.

Latviešu izcelsmes ASV mediķis Slucis kļuva publiski pazīstams, pateicoties sarakstei ar pašreizējo ārlietu ministru, PS un apvienības "Vienotība" līderi Ģirtu Valdi Kristovski. PS iekšējā e-pasta sarakstē Slucis atzina, ka nespētu vienlīdzīgi ārstēt latviešus un krievus. Tā kā Kristovskis nebija skaidri paudis nosodījumu šādam diskriminējošam viedoklim, opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" (PLL) jau nākamajā dienā pēc jaunās Valda Dombrovska (V) valdības apstiprināšanas pieprasīja ministra demisiju. To atbalstīja arī otrs opozicionārs apvienība "Saskaņas centrs", tomēr "Vienotības" koalīcijas partneris Zaļo un Zemnieku savienība, kā arī opozīcijā atstātā "Visu Latvijai!"-TB/LNNK balsoja pret ministra atkāpšanos un Kristovskis palika amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!