Foto: DELFI

Satiksmes ministrija (SM) pirmdien apliecināja neatkarīgā deputāta Klāva Olšteina iecelšanu par SM parlamentāro sekretāru. Savukārt pašreizējais bezpartejiskais ministrs Aivis Ronis, par kura darbību solidāru atbildību uzņēmās neatkarīgie deputāti un "Vienotība", pauž gatavību atstāt amatu, ja pārliecināsies, ka politiķi spēj pildīt solījumus un nodrošināt attīstību satiksmes nozarē.

Pirmdien pēc tikšanās pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska, kurā piedalījās Ronis, Saeimas frakcijas "Vienotība" priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un Olšteins, satiksmes ministrs ir parakstījis rīkojumu par Olšteina iecelšanu Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra amatā. Olšteins amatā iecelts no pirmdienas, informēja satiksmes ministra biroja vadītājs Aivis Freidenfelds.

Ronis norāda, ka SM parlamentārais sekretārs tiek iecelts amatā saskaņā ar koalīcijas veidošanās laikā panākto vienošanos.

Ronis norāda, ka "demokrātiskās valstīs politiķi veido valdību" un arī "Latvijā kaut arī lēni, bet tomēr neatlaidīgi apgūst demokrātijas valstu pieredzi un cenšas to realizēt praktiski". "Ir saprotams, ka biežas valdību maiņas nesekmē stabilu un pārbaudītu demokrātisku izpildvaras institūciju darbību, tomēr demokrātijas pamatvērtības ir jārespektē un jācenšas realizēt dzīvē," skaidro Ronis.

Olšteina pienākumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem būs uzturēt saikni ar Saeimu un tās komisijām, pārstāvēt satiksmes ministru likumdošanas procesā Saeimā, piedalīties likumprojektu sagatavošanā un izskatīšanā, kā arī pildīt citus ministra uzdevumus.

"Tiklīdz es, kā satiksmes ministrs jutīšu, ka tautas ievēlētie politiķi var realizēt savus priekšvēlēšanu solījumus un nodrošināt satiksmes nozarē izvirzīto uzdevumu realizēšanu, esmu gatavs amatu atstāt," uzsver satiksmes ministrs Ronis.

Atbilstoši likumdošanai, ja ministrs amatu zaudē, to zaudē arī attiecīgais parlamentārais sekretārs.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem atzina, ka jautājums par Olšteina virzīšanu SM parlamentārā sekretāra amatam skatīts jau pirms Jaunā gada. "Acīmredzot, ne pārāk veiksmīgas komunikācijas dēļ radās iespaids, ka šis jautājus kaut kādā mērā saistīts ar budžetu. Tādēļ vienojāmies, ka pie šī jautājuma atgriežames pēc Jaunā gada. Atbilstoši tam arī esam rīkojušies," skaidroja Dombrovskis.

Jautāts, kādi bija galvenie argumenti Olšteina virzīšanai SM parlamentārā sekretāra amatam, premjers atkārtoja, ka šis jautājums skatīts koalīcijas veidošanas procesā. "Koalīcijas līgumā skaidri norādīts, ka atbildību par Satiksmes ministriju solidāri uzņemas "Vienotība" un Neatkarīgo deputātu grupa," teica premjers. "Šis ir koalīcijas veidošanas jautājums," atkārtoja Dombrovskis, nesniedzot nepārprotamu atbildi uz jautājumu, vai amats Olšteinam nodrošināts koalīcijas stabilitātes vārdā.

Jau ziņots, ka Klāvs Olšteins kļūšana par Satiksmes ministrijas parlamentāro sekretāru paredz valdības veidošanas procesā panāktā vienošanās.

Olštein jau pērn decembra sākumā i paziņoja, ka kļūs par SM parlamentāro sekretāru, bet satiksmes ministrs Aivis Ronis šādu vienošanos neapstiprināja. Arī premjers toreiz skaidroja, ka par SM parlamentāro sekretāru lems 2012.gada sākumā.

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa norādīja, ka ir būtiski saprast, ka Olšteins pats sevi nevirzīja parlamentārā sekretāra amatam - viņu pildīt šo pienākumu pārliecinājuši visi neatkarīgie deputāti, pamatojot to ar faktu, ka viņam starp grupas biedriem ir lielākā parlamentārā pieredze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!