Atzīmējot Darba svētkus, pirmdien Grīziņkalnā pulcējušies vairāk nekā 200 pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki un sociālistiskās partijas atbalstītāji.
Mītiņotāji tur rokās transparentus ar dažādiem mieru un darbu slavinošiem uzrakstiem, piemēram: "Miers. Darbs. Maijs!", "Par mieru, par darbu, par sociālismu", kā arī "Kungi, neņirdziet par nabadzīgo tautu".

Pasākums norit mierīgi. Tā organizētāji pa skaļruni uzrunā klātesošos, atgādinot iepriekšējos gados notikušās pulcēšanas reizes un atceroties vairākus gadus vecus notikumus.

Pasākumā uzstājās uzstājās Saeimas deputāts, kreiso frakciju pārstāvis Aleksandrs Bartašēvics, kurš savā uzrunā kritizēja Saeimas deputātus, kas neaizstāv strādājošo intereses.

"Strādājot Saeimā, man nākas konstatēt, ka deputāti neaizstāv strādājošo intereses, bet vairāk aizstāv biznesa intereses," sacīja deputāts.

Savukārt bijusī Rīgas domes deputāte Tatjana Ždanoka atminējās 1990.gada 4.maiju, kad kopā ar vēl 60 deputātiem nebalsoja par Latvijas neatkarību. Viņa stāstīja, ka par neatkarību balsojušie solījuši aizstāvēt strādājošo intereses, tomēr visus ir piemānījuši.

"Viss, ko jūs 4.maijā apsolījāt, nav izpildīts. Jūs apmānījāt tautu," uzrunājot kādreizējās Augstākās padomes deputātus, sacīja Ždanoka.

Pasākumu novēro vairāk nekā 10 policistu.

Arī Daugavpilī aptuveni 200 cilvēki pirmdien piedalījās Daugavpils Krievu kopienas rīkotajā gājienā par godu Darba svētkiem.

Gājiena dalībnieki devās pa Daugavpils galveno - Rīgas ielu uz Dzelzceļnieku klubu, kur notika mītiņš un koncerts.

Tā dalībnieki nesa rokās transparentus, kuros izteiktas prasības piešķirt nepilsoņiem tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās, saglabāt pilsētā krievu vidusskolas, piešķirt krievu valodai valsts valodas statusu un saglabāt bezmaksas augstāko izglītību.

Kopā ar krievu kopienu un tās atbalstītājiem gājienā piedalījās desmit "ļimonovieši". Viņi dalīja pilsētas iedzīvotājiem savu jaunu preses izdevumu "Tribunal" un rokās nesa divus krievu valodā rakstītus transpartentus: "Kapitālisms - mēsls", "Dzimtene. Revolūcija. Darbs".

Gājiens noritēja mierīgi, bez incidentiem.

Darba svētkus, agrāk sauktus par 1.maija svētkiem, pasaulē sāka atzīmēt pēc 1886.gadā ASV notikušā streika, kurā strādnieki izvirzīja prasību noteikt astoņu stundu garu darba dienu.

Jau četrus gadus pēc šī notikuma 1.maijā lielākajā daļā Rietumeiropas valstu notika līdzīgas demonstrācijas un vēlāk tās kļuva par ikgadēju pasākumu, īpaši sociālistiskās valstīs.

Latvijā Darba svētki tiek atzīmēti kopā ar Satversmes sapulces sasaukšanas gadadienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!