Līdz šim iegūtie ērču pārbaužu rezultāti liecina, ka kukaiņu saslimstība ar encefalīta vīrusu ir augsta. 5,7% no šogad pārbaudītajām ērcēm sirgušas ar cilvēkam bīstamo slimību, portālu „Delfi” informēja Latvijas Infektoloģijas centra direktore, profesore Baiba Rozentāle.

Pērn ērču inficētība bija 4,3 %. Šogad ērču aktivitātes sezona sākusies daudz agrāk nekā citugad - pirmā cilvēkam piesūkusies ērce LIC noņemta jau marta sākumā. Parasti ērču aktivitātes sezona Latvijā sākas aprīlī un ilgst līdz oktobra beigām.

Aizvadītajā diennaktī LIC pēc palīdzības vērsušies 11 cilvēki, kuriem piesūkušās ērces, septiņiem cilvēkiem, kuri nebija vakcinējušies pret ērču encefalītu, tika ievadīts imūnglobulīns, informēja Rozentāle.

Jau vēstīts, ka Latvijas Infektoloģijas centrā pārbaudēm šogad nosūtītas 836 ērces, no tām 48 konstatēts bīstamais encefalīta vīruss. Profesore Rozentāle norāda, ka šis rādītājs ir neprecīzs, jo ērci pēc noņemšanas laboratoriskai pārbaudei nesūta vismaz 55% cilvēku, jo ir vakcinējušies pret ērču encefalītu. Novērotais liecina, ka daudzi cilvēki, lai gan saņēmuši poti pret ērču encefalītu, tomēr vēlas zināt, vai viņiem piesūkusies ērce bijusi inficēta.

„Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas,” norāda profesore.

Lai ērci noņemtu, vispirms tai uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas.

Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi.

Visdrošākais veids kā sevi pasargāt to informēšanās ar encefalītu ir vakcinācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!