Foto: VID
Šā gada pirmajos astoņos mēnešos muitnieki 16 gadījumos ir atklājuši pārkāpumus, ceļotājiem nelegāli ievedot Latvijā aizsargājamu sugu dzīvniekus un no to daļām gatavotus izstrādājumus, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Dienests informē, ka astoņos mēnešos konfiscētas 18 pudeles ar šķidrumu, kurā ievietotas čūskas un skorpioni, četras no čūskādas izgatavotas sieviešu rokassomiņas un maki, viens koraļļu kolonijas fragments, kā arī deviņdesmit medicīniskās dēles un trīs flakoni ar lāča taukiem. Pērn astoņos mēnešos tika konfiscētas 11 dzērienu pudeles ar čūskām, vīriešu siksna no pitona ādas un viens korallis.

Par pārkāpumiem eksotisko suvenīru kārotājiem sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli. Vidēji piemērots naudas sods 50 latu apmērā, bet preces konfiscētas.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem uz Latvijas robežas, kad iegādātie suvenīri tiek konfiscēti un pati persona - administratīvi sodīta ar naudas sodu, VID aicina ceļotājus iepazīties ar no aizsargājamām dzīvnieku un augu sugām gatavotu suvenīru ievešanas nosacījumiem.

Lai ievestu vai izvestu no valsts CITES (1973.gadā pieņemtā konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudēto savvaļas sugu dzīvniekiem un augiem) pielikumos uzskaitīto sugu dzīvniekus, augus vai to izstrādājumus, ir jāsaņem attiecīgās valsts CITES uzraudzības iestādes izsniegta atļauja, kas apstiprina, ka tie ir legāli iegūti, izaudzēti vai nomedīti. Šķērsojot robežu, šī atļauja kopā ar priekšmetu jāuzrāda muitas kontroles punktā muitas amatpersonai. Latvijā CITES uzraudzības institūcija ir Dabas aizsardzības pārvalde.

Visbiežāk dažādus suvenīrus, kas izgatavoti no CITES īpatņiem (koraļļiem, čūskām, gliemežvākiem), tūristi ved no Āzijas valstīm (Ķīna, Koreja, Taizeme u.c.), Āfrikas un Dienvidamerikas. No Āfrikas valstīm tiek vesti izstrādājumi no ziloņkaula un dažādiem rāpuļiem, kā arī medību trofejas, no Dienvidamerikas – dažādi eksotiskie putni, kaktusi un orhidejas. No Krievijas un Ukrainas galvenokārt nelegāli tiek izvests kaviārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!