Foto: PantherMedia/Scanpix
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžetā lūgusi sporta treneru darba samaksai papildus atvēlēt 500 775 latus, portālu ”Delfi” informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ja papildus finansējums tiks saņemts, valsts 2013.gadā varētu finansēt 69,6% no sporta treneru algām pieprasītā dotācijas apmēra. 2012.gadā no valsts budžeta līdzekļiem ir iespējams nodrošināt 57% no sporta treneru darba samaksai nepieciešamā finansējuma. Atlikušo finansējuma daļu sedz pašvaldības.

2012.gadā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas valstī var apgūt 64 profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs.

Statistikas dati liecina, ka 2012.gada 1.septembrī sporta skolās 38 sporta veidos kopumā trenējas 29 085 audzēkņi, kas ir par 2469 jeb 9,27% vairāk nekā 2011.gadā. Profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs strādā 1107 treneri. No 2013.gada 1.janvāra uz finansējumu pretendē arī četras jaunas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes.

2012.gadā valsts budžeta finansējums profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām ir 3 220 677 lati, kas, salīdzinot ar pirmskrīzes periodu, ir gandrīz trīs reizes mazāks Piemēram, 2008.gadā finansējums šim mērķim bija 8 235 266 lati.

”Mēs apzināmies, ka sporta treneru atalgojums nav konkurētspējīgs darba tirgū un tas rada grūtības piesaistīt labākos Latvijas trenerus darbam ar mūsu bērniem un jaunatni. Sporta politikas īstenošanai kopumā atvēlētie līdzekļi ir nepietiekami, līdz ar to cieš visa nozare, tai skaitā sporta skolas un treneri. Visai sporta nozarei ir nepieciešami papildu līdzekļi, un tieši šis uzdevums izvirzīts par IZM prioritāti. IZM pakāpeniski risina ar finansējuma apmēru saistītos jautājumus un, apzinoties problēmas aktualitāti, vēlas panākt, ka 2014.gadā valsts nodrošinās 80% no sporta treneru darba samaksai nepieciešamā finansējuma, turpmākajos gados procentuālo nodrošinājumu palielinot vēl vairāk. Šis jautājums skatāms kontekstā ar 2014. un turpmāko gadu valsts budžeta projektiem,” uzsver IZM valsts sekretāra vietniece – Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa.

Saskaņā ar esošo kārtību uz valsts budžeta finansējumu ir vienādas iespējas pretendēt gan pašvaldību, gan privātajām akreditētajām profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēm. Finansējumu sadala atbilstoši attiecīgajam gadam apstiprinātajam budžetam, ievērojot noteiktu kārtību - 50% no dotācijas kopējā apmēra sadala, pamatojoties uz izglītojamo skaitu izglītības iestādē un 50% - pamatojoties uz programmas īstenošanas kritērijiem, nosacījumiem un sporta meistarības grupām.

Jau ziņots, ka saistībā ar neapmierinātību par finansējumu sportam nākamā gada IZM budžetā pirmdien pie Saeimas un IZM paredzēts sporta treneru pikets. Saeimā pirmdien paredzēta ārkārtas sēde valsts budžeta projekta 2013.gadam skatīšanai pirmajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!