Foto: LETA
Tā kā, sastādot koalīciju, faktiski notikusi vienošanās, ka valsts uzņēmumu, tai skaitā brīvostu, pārvaldība jādepolitizē, tad pašreizējā valdība esot pēdējā, kas valsts kapitālsabiedrību pārvaldi veido „šādā veidā”, atbildot uz LNT rīta raidījuma žurnālistu jautāto par paredzamo politiski lojālo personu iecelšanu valsts uzņēmumu vadībā, skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Tādējādi ministrs atzina, ka pašreiz ir plānotas politiski motivētas pārbīdes valsts uzņēmumu pārvaldē, jo jauno depolitizēto modeli būšot iespējams ieviest darbībā tikai pēc tam, kad tiks pieņemti to regulējoši normatīvi akti. Lūgts šo modeli precizēt, Sprūdžs vēstīja: „Valsts kapitālsabiedrību pieskaitīšanai jābūt vērstai uz attīstības vērtējumu. Ostām būtu ejams līdzīgs ceļš kā pārējām valsts kapitālsabiedrībām – centralizēta profesionāla pārvalde.”

 

Šo centralizēto modeli pēc Sprūdža domām varētu realizēt caur valsts uzņēmumu pārvaldības pieskatīšanu „Finanšu ministrijā vai zem premjera”. Uzņēmumu vadītājus šī iestāde izvēlētos konkursa kārtībā un raudzītos tālāk, lai šie vadītāji atbild, lai uzņēmumi strādā ar peļņu.

 

Taču arī šis nākotnes modelis paredz, ka valsts uzņēmumus varētu vadīt ar politiskiem spēkiem saistītas personas, arī tās, kas jau pašreiz ieceltas pēc politiskā principa. „Nav tā, ka par katru cenu jāatlaiž,” teica ministrs.

 

Sprūdžs neredz nākotnē konkursos uz valsts uzņēmumu vadību šķēršlus startēt arī viņa pārstāvētās Zatlera Reformu partijas pārstāvjiem.


"Delfi", atsaucoties uz interviju "Dienā", jau ziņoja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata: "valsts uzņēmumu valdes, kurās tiešām nekādā veidā nevajadzētu būt politiskai ietekmei, mēs daudz lielākā mērā iesim uz atklātiem konkursiem valdes locekļu piesaistei, vai arī reizēm ar personāla atlases kompāniju palīdzību. Tātad tiešām par pirmo liekot šo profesionālo kritēriju," saka premjers.

Viņš piebilda, ka, ja meklē tā saucamos top menedžerus, parasti tas nenotiek konkursa kārtībā, bet gan ar personāla atlases kompāniju palīdzību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!