Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) piektdien saņēmusi sūdzību par tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmas reformu, kuras rezultātā viņu algas, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauga, taču ir krietni mazākas nekā iepriekš bija paredzēts likumos.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska portālu "Delfi" informēja, ka sūdzību parakstījuši aptuveni 250 tiesneši, vairāk nekā 140 prokurori un aptuveni 20 zemesgrāmatu tiesneši.

Sūdzībā apstrīdēta vairāku tiesu un prokuratūras darbu regulējošu likuma normu atbilstība Satversmes pantiem, kuros paredzēta tiesnešu neatkarība un ikviena darbinieka tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Tiesneši uzskata, ka šiem pamatlikuma principiem neatbilst vienotās atalgojuma sistēmas likumā noteiktais, ka valsts un pašvaldību institūcijas, ņemot vērā valsts ekonomiskās attīstības ciklu, ievēro arī solidaritātes principu un ekonomiskās izaugsmes laikā atlīdzību var pārskatīt, to paaugstinot, bet recesijas laikā atlīdzību samazina solidāri. Tiesneši lūdz atzīt par Satversmei neatbilstošiem "vienotās atlīdzības sistēmas" likumā noteiktos tiesnešu un prokuroru atalgojuma aprēķināšanas principus, kā arī grozījumus tiesu varas un prokuratūras likumā, kas paredz tiesnešus un prokurorus iekļaut vienotajā algu sistēmā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 16.decembrī Saeima otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma vairākus likumus, kas paredz tiesnešu un prokuroru, kā arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā. Valdība pēc lēmuma nolēma arī tiesnešiem un prokuroriem izmaksāt vienreizēju kompensāciju jeb sāpju naudu.

Pēc tiesnešu iekļaušanas vienotajā atalgojuma sistēmā, piemēram, rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis bez kvalifikācijas klases (zemākā līmeņa tiesnesis), kuram iepriekš amatalga bija 808 lati, saņems 1157 latu lielu algu. Taču atbilstoši iepriekš pieņemtajam likumam "Par tiesu varu" amatalga 2011.gadā būtu krietni lielāka - 1514 lati.

Tieslietu ministrija iepriekš skaidroja - ja spēkā paliktu līdzšinējā sistēma, tad, piemēram, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam nākamgad būtu jāsaņem 4079 latus mēnesī, bet 2012.gadā – par vairāk nekā 5000 latu. Bet iekļaušana vienotā atalgojuma sistēmā AT priekšsēdētājam nozīmēs 2655 latu lielu algu.

Tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauga vidēji par 43%, bet zemesgrāmatu tiesnešiem par 81%.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tiesnešiem un prokuroriem nolemts izmaksāt vienreizēju kompensāciju - starpību starp algu, kas pienāktos, ja likumi netiktu grozīti un no jaunā gada būtu spēkā iepriekšējais regulējums, un starp atlīdzības apmēru, ko paredz jaunā atlīdzības sistēma.

Savukārt Tieslietu padome neatbalstīja tiesnešu iekļaušanu vienotajā valsts atalgojumu sistēmā, uzskatot, ka nav pietiekami izvērtētas iespējas pildīt Satversmes tiesas 2010.gada 22.jūnija spriedumu esošās tiesnešu atalgojuma sistēmas ietvaros, ievērojot pašreizējo valsts ekonomisko situāciju.

ST iepriekš jau atzina par Satversmei atbilstošu Saeimas noteikto tiesnešu algu samazinājumu, taču ar nosacījumu, ka no šī gada 1.janvāra, atbilstoši gada sākumā ST lemtajam, spēku zaudēs normas par tiesnešu algu "iesaldēšanu" un algas rēķinās, piemērojot likumā par tiesu varu noteikto koeficientu. Savukārt normu, kura noteica, ka tiesnešu algas nedrīkst būt lielākas par premjera algu, ST atzina par Satversmei neatbilstošu un spēkā neesošu no šī gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!