Satversmes tiesa (ST) ceturtdien ierosināja lietu par martā parakstītā Latvijas un Krievijas robežlīguma tiesiskumu, portālu "Delfi" informēja tiesas preses sekretāre Līna Kovalevska.
Lieta ierosināta pēc divdesmit viena 9.Saeimas deputātu pieteikuma, kas tiesā iesniegts šā gada 29.martā.

Pieteicēji uzskata, ka par valsts teritoriju var lemt tikai Latvijas pilsoņi referendumā un lūdz atzīt robežlīgumu par neatbilstošu Satversmei un likumu "Par pilnvarojumu Ministru kabinetam parakstīt 1997.gada 7.augustā parafēto Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu" par neatbilstošu 1990.gada 4.maija deklarācijai.

Pieteikuma iesniedzēji lūdz atzīt 27.martā parakstīto Latvijas un Krievijas robežlīgumu par neatbilstošu Satversmes 3.pantam. Minētais Satversmes pants noteic, ka Latvijas valsts teritoriju starptautiskos līgumos noteiktās robežas veido Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, kā arī atzīt līgumu par spēkā neesošu no parakstīšanas dienas.

ST trīs mēnešu laikā jāsagatavo lieta izskatīšanai, sarežģītās lietās šo termiņu pagarināt par vienu vai diviem mēnešiem. Saeima un Ministru kabinets ir uzaicināti līdz šā gada 11.jūnijam sniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Kovalevska norāda, ka ST 4.kolēģija ceturtdien pieņēma lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu pēc Imanta Parādnieka konstitucionālās sūdzības par Latvijas – Krievijas robežlīguma par atbilstību Satversmes 1., 2, 3. un 77.pantam. Pieteikuma iesniedzējs norāda, ka robežlīguma apstiprināšanas procedūra, nerīkojot tautas nobalsošanu, pārkāpj viņa tiesības uz līdzdalību un viedokļa paušanu.

Tiesa lēmumā norādīja, ka Parādnieks nav izmantojis savas tiesības, kas paredzētās Satversmes 78.pantā. Šis pants ļauj vienai desmitai vēlētāju iesniegt Satversmes grozījumu projektu vai pilnīgi izstrādātu likumprojektu, Parādnieka tiesības uz līdzdalību un viedokļa paušanu varētu būt aizskartas, ja viņš būtu izmantojis Satversmes 78.pantā paredzētās tiesības, taču Centrālā vēlēšanu komisija vai Saeima būtu atteikusies iesniegto projektu izskatīt.

Portāls "Delfi" rakstīja, ka 27.martā Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs parakstīja 1997.gadā parafēto abu valstu robežlīgumu. Robežlīgumu ir sācis ratificēt Latvijas parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!