Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Ārlietu ministrijas priekšlikumu līdzekļus, kas ministrijas budžetā sākotnēji plānoti iemaksām Eiropas Attīstības fondā, novirzīt divpusēju attīstības sadarbības projektu finansēšanai. Kopumā pārdalīti 35 tūkstoši latu.

Līdz šim Ārlietu ministrijas budžetā divpusējās attīstības sadarbības projektiem paredzēti 50 269 lati, ar ko nepietiek, lai īstenotu Latvijas divpusējās intereses Austrumu partnerības un Centrālāzijas reģionos.

Ārlietu ministrija jau iepriekš uzstājusi uz finansējuma palielinājumu attīstības sadarbībai, jo sakarā ar krīzes gados īstenoto budžeta izdevumu samazināšanu, šis finansējums ievērojami sarucis. Tā, piemēram, 2009. gada valsts budžetā attīstības sadarbībai sākotnēji tika plānoti 0,7 miljoni latu, bet, veicot budžeta grozījumus, šī summa samazināta līdz 9000 latu.

Ar 50 269 latiem, kas 2013. gada valsts budžetā paredzēti divpusējās attīstības sadarbībai, pietiktu tikai trīs projektu realizācijai.

Piešķirtais papildu finansējums varētu tikt likts lietā, iesaistoties kādā ASV donoru fonda projektā kādā no Austrumu partnerības vai Centrālāzijas valstīm. ASV sedz 50 % no šādu projektu izmaksām, taču finansējuma trūkuma dēļ Latvija līdz šim nav piedalījusies ASV donoru fonda projektos. Pašlaik saskaņošanas stadijā ar ASV pusi ir projekts par Uzbekistānas muitas kapacitātes stiprināšanu.

Tāpat līdzekļi varētu tikt izmantoti nevalstisko organizāciju darbības atbalstam vai kāda mikroprojekta īstenošanai ar kādu no Latvijas prioritārajām valstīm Austrumu partnerības reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!