Nākamās nedēļas nogalē notiks pirmie dievkalpojumi jaunuzceltajā Romas katoļu draudzes Svētās Trīsvienības baznīcā Rēzeknes rajona Stoļerovā.
Stoļerovas pagasta padomes priekšsēdētājs Pēteris Breidaks pastāstīja, ka viss pagasts jau tagad dzīvo šo svētku gaisotnē.

Baznīcas svētku kulminācija paredzēta svētdien, 18.jūnijā, kad Svēto Misi celebrēs Romas Pāvesta īpašais sūtnis Baltijas valstīs Enders Jozefs Ervīns, un tajā piedalīsies arī arhibīskaps Jānis Pujats un Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Breidaks pastāstīja, ka baznīcas celšana ilgusi desmit gadus un visus projektēšanas un celtniecības darbus vadījis un arī pats veicis Stoļerovas draudzes mācītājs Julijāns Butāns.

Jaunā baznīca ir uzcelta vecās Stoļerovas koka baznīcas vietā, kura tika nodedzināta padomju laikā 1968.gadā. Vecā baznīca, celta īpatnējā, unikālā baroka stilā 1769.gadā, bijusi viena no skaistākajām koka baznīcām Latvijā, kuras māksliniecisko vērtību novērtējuši vairāki kultūras pieminekļu un mākslas zinātnieki.

Līdz šim Stoļerovas draudzes dievkalpojumi notikuši vecās baznīcas mūra zvanu torņa šaurajās telpās, kas būvētas vēl pirms vecās baznīcas celtniecības.

Stoļerovas draudzes priesteris Butāns visu savu enerģiju veltījis jaunās baznīcas celtniecībai. Pats dzīvodams ļoti pieticīgi, viņš krāja naudu jaunajam dievnamam, vākdams ziedojumus un prasīdams līdzekļus no dažādām institūcijām.

Stoļerovas pagasta padomes priekšsēdētājs BNS pastāstīja, ka, kopš viņš jau sešus gadus vada pagasta dzīvi, no pašvaldības puses palīdzība tika sniegta, novizot sabiedriskos algotos darbus tikai baznīcas cetniecībai. Visi līgumstrādnieki no nodarbinātības dienesta piedalījās baznīcas celtniecības darbos, tādējādi var apgalvot, ka daļa līdzekļu tikusi arī no valsts un pašvaldības budžeta.

"Kopējie izdevumi baznīcas celtniecībai nav zināmi, jo laikā, kad mainījās nauda no Latvijas rubļiem uz latiem, visi rēķini prāvestam esot sajukuši, un vispār tos viņš uzskata par nesvarīgiem," teica Breidaks.

Jaunā Svētās Trīsvienības baznīca ir celta no sarkanajiem Pūres ķieģeļiem, un, kā jau katoļu baznīcas arhitektūrai piederas, tai ir divi torņi ar nerūsējošā tērauda krustiem un pa vidu frontons. No cinkotā skārda ir izveidoti torņu jumtiņi jeb smailes.

Krusti ir veidoti pēc vecās baznīcas parauga. Baznīcas svinīgās atklāšanas dienā būs apskatāma arī ekspozīcija ar fotogrāfijām un materiāliem, kas palikuši no vecās, krāšņās koka baznīcas.

Jaunajā baznīcā dievkalpojumi sāksies jau 15.jūnijā ar atlaidām - 40 stundu ilgām lūgšanām.

16. un 17.jūnijā trīs reizes dienā notiks Svētās Mises, uz kurām tiks gaidīti arī svētceļotāji.

Svinīgajā dievkalpojumā 18.jūnijā notiks Svētās Trīsvienības baznīcas iesvētīšana, būs svinīgā Svētā Mise, bērni saņems Pirmo Svēto komūniju un Iestiprināšanas Sakramentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!