Foto: LETA
Trešdien, 5.novembrī, Ministru kabinets tikai dažas stundas pēc Saeimas uzticības apliecinājuma sapulcējies uz pirmo svinīgo valdības sēdi. Sēdi ar uzrunām atklās premjere Laimdota Straujuma (V) un valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš sveica 19.valdību pēc kārtas, kura stājusies pie valsts varas stūres kopš neatkarības atjaunošanas. Prezidents arī norādīja, ka Straujuma ir apsveicama ar drosmīgu lēmumu, piekrītot vadīt jaunu Ministru kabinetu.

Tāpat prezidents vēlēja, ka ministriem jāstrādā tā, lai spētu pie varas pavadīt visus pilnus četrus valdībai paredzētos termiņa gadus.

Savukārt Straujuma izteica lielu paldies Valsts prezidentam Andrim Bērziņam par uzticēšanos, kā arī jaunajiem 19. valdības ministriem, jo īpaši trīs jaunajiem ministriem, kuri līdz šim nav ieņēmuši ministra amatus.

Premjerministre norādīja, ka valdībai būs smags posms priekšā – prezidentūra, kā arī teju mēneša laikā ir jāsagatavo 2015. gada valsts budžets.

Kā arī Straujuma norādīja, ka turpmāk aicina ministrus valdības sēdēs runāt pašus. "Jāizbeidz prakse, kad runā ierēdniecība un paši ministri nesaprot par ko runā," – uzsvēra Straujuma.

Jau ziņots, ka trešdien Saeima balsojumā apstiprināja jauno valdības sastāvu, Ministru kabineta vadības grožus uzticot līdzšinējai premjerei Laimdotai Straujumai.

Par bija 61 deputāts, bet pret balsoja 39 tautas kalpi.

"Vienotību" jaunajā Ministru kabinetā pārstāvēs arī iepriekšējās valdības premjere Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Savukārt izglītības un zinātnes ministra amatā stāsies "Iespējamās misijas" vadītāja Mārīte Seile, kas nepārstāv nevienu partiju.

ZZS Straujumas valdībā pārstāvēs aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola. Veselības ministra amatam apstiprināts Guntis Belēvičs un zemkopības ministra postenī Jānis Dūklavs.

NA jaunajā valdībā pārstāvēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un kultūras ministre Dace Melbārde.

Valdības prioritātes būs tautsaimniecības attīstītība, kā arī indivīda un ģimenes labklājība, trešdien Straujuma norādīja Saeimas deputātiem. "Latvijai ir nepieciešama sava Silīcija ieleja, mums ir nepieciešams savs Stīvs Džobs," uzrunā norādīja premjere.

Valdības pirmais neatliekamais pienākums būs valsts budžeta sagatavošana un iesniegšana Saeimā, norādīja Straujuma. Uzsākot darbu pie 2015. – 2017. gada budžeta ietvara, budžeta investīcijas tikšot veiktas valdības noteiktajās prioritātēs, vienlaikus saglabājot fiskāli atbildīgu
budžeta politiku un makroekonomisko stabilitāti.

Jaunās valdības deklarācija pilnā teksta versijā pieejams šeit.

Pēc Straujumas uzrunas deputātu debates sparīgi uzsāka Inguna Sudraba (NSL), teikdama, ka deklarācijas teksts drīzāk izklausās pēc priekšvēlēšanu solījumu apkopojuma. Tāpat Sudraba kritizēja deklarāciju, norādot, ka to var saprast tikai šaurs ierēdņu loks, bet ne Latvijas sabiedrība kopumā.  

Jau ziņots, ka 4.novembrī par 12.Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta Ināra Mūrniece, kas parlamentā pārstāv nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Tāpat ceturtdien deputāti apstiprināja jaunās 12. Saeimas pilnvaras.

Portāls "Delfi" par deputātu pirmo darba dienu no parlamenta ziņoja video un teksta tiešraidēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!