Foto: LETA

Līdz piektdienai Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā pieteikušies 49 gaidāmās tautas nobalsošanas par krievu valodas statusa maiņu brīvprātīgie novērotāji, informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

CVK tautas nobalsošanas novērošanai ir akreditējusi arī vienu nevalstisko organizāciju - biedrību "Par godīgumu un taisnīgumu". Novērot tautas nobalsošanas norisi CVK pieteikušies arī seši starptautiskie novērotāji no četrām valstīm - Lietuvas, Ukrainas, Gruzijas un Kazahstānas.

CVK rīcībā nav informācijas, cik daudz novērotāju paredzējušas akreditēt partijas un partiju apvienības, jo partiju un partiju apvienību novērotājiem nav jāpiesakās CVK, skaidroja Bērziņa.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties par brīvprātīgajiem novērotājiem un tautas nobalsošanas dienā sekot līdzi balsošanas norisei un balsu skaitīšanai vēlēšanu iecirkņos. Pieteikties novērošanai iespējams līdz 16.februārim CVK interneta mājaslapā "www.cvk.lv".

Par brīvprātīgo novērotāju var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš tautas nobalsošanas dienā būs sasniedzis vismaz 16 gadu vecumu. Lai saņemtu brīvprātīgā novērotāja pilnvaru, novērotājam CVK mājaslapā ir jāiepazīstas ar interaktīvo mācību kursu "Tautas nobalsošanas sarīkošana" un jāaizpilda brīvprātīgā novērotāja reģistrācijas anketa.

Pēc mācību kursa apgūšanas un reģistrācijas anketas aizpildīšanas novērotājs savā e-pastā saņems CVK brīvprātīgā novērotāja pilnvaru, kas jāizdrukā un kopā ar personu apliecinošu dokumentu tautas nobalsošanas dienā jāuzrāda vēlēšanu iecirknī.

Tiesības novērot tautas nobalsošanas norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos ir arī novērotājiem, kurus pilnvarojušas reģistrētas partijas un partiju apvienības, CVK akreditētās nevalstiskās organizācijas un pašvaldību vēlēšanu komisijas. Tiesības novērot tautas nobalsošanu vēlēšanu iecirkņos ir arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kā arī CVK un pašvaldību vēlēšanu komisiju locekļiem.

Tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai noteikt otrās valsts valodas statusu, notiks nākamnedēļ. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!