"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) frakcija šonedēļ Saeimā iesniegs likumprojektu par PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu kompensāciju laikā no 1940. līdz 1994.gadam, trešdien žurnālistus pēc frakcijas sēdes informēja tās vadītājs Vents Balodis.
Projekts paredz, ka valdībai jāizveido darba grupa PSRS un Krievijas Federācijas nodarīto zaudējumu apjomu izvērtēšanai, kā arī delegācija sarunām ar Krieviju par zaudējumu atlīdzības apjomiem, veidiem un samaksas noteikumiem.

Projekts noteic, ka kompensācija par PSRS okupācijas un Krievijas Federācijas radītajiem zaudējumiem aprēķināma par laika posmu no 1940. līdz 1991.gadam, ieskaitot zaudējumus, kas radīti Latvijas pilsoņiem un viņu pēcnācējiem sakarā ar deportāciju un vardarbīgu aizturēšanu PSRS teritorijā, kā arī PSRS armijas un represīvo struktūru radītos zaudējumus. Tāpat aprēķināmas kompensācijas, ko radījusi Krievijas Federācija laika posmā no 1992. līdz 1994.gadam, kad tās karavīri atstāja Latviju.

Līdz šim vienīgā Baltijas valsts, kas prasījusi kompensācijas par okupāciju, ir Lietuva. Tomēr Lietuvas Seima pieņemtais likums radījis atsalumu Lietuvas un Krievijas salīdzinoši mierīgajās attiecībās. Likuma iniciators bija Seima spīkers Vītauts Landsberģis, un viņa oponenti to uzskata par vienu no elementiem priekšvēlēšanu kampaņā.

Latvijā gan politiķi, gan vēsturnieki atzinuši, ka kompensācijas var pieprasīt, bet izredžu tās saņemt nav nekādu. Daļā politiķu dominējis viedoklis, ka nav nekādas vajadzības saasināt attiecības ārpolitikā ar nereālām prasībām, savukārt otra puse uzskata, ka cietušajiem ir jāsaņem samaksa par PSRS nodarīto postu un ciešanām.

Latvijā savulaik veiktas aplēses par kompensācijas apjomiem - tie varētu būt aptuveni 25 miljardi ASV dolāru, iepriekš stāstīja Latvijas Universitātes politikas zinātnes pasniedzējs Kārlis Daukšts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!