Foto: F64
Šobrīd Japānā uzturas 38 Latvijas pilsoņi, kas kopā ar ģimenes locekļiem būtu apmēram 50 cilvēki, taču pēdējie tūristi no mūsu valsts Japānu atstās jau trešdien, intervijā Latvijas Radio pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis.

ĀM pārstāvis aicināja šobrīd atturēties no Japānas apmeklēšanas, jo "es nevarētu teikt, ka Japāna šobrīd ir tūristiem pievilcīgākā zeme". Teikmanis uzsvēra, ka Japānai šobrīd jāpārvar zemestrīces un cunami dēļ radušās sekas un zaudējum, kā arī jāsaved kārtībā un jāatjauno posta skartie reģioni. Viņš uzsvēra, ka šobrīd Japānā pietrūkst pārtikas un ir arī risks par radioaktivitāti atsevišķos pārtikas produktos.

Pēc pārmetumiem Latvijas vēstniecības darbam ĀM ir izdarījusi secinājumus un analizēja situāciju, "ko mēs esam darījuši pareizi, ko mēs varējām darīt citādāk," stāstīja Teikmanis. Viņš uzsvēra, ka vēstniecība darījusi visu, kas ir tās spēkos, jo uz visu Japānu, kur "no dienvidiem līdz ziemeļiem ir 2000 kilometri", tai ir divi cilvēki, turklāt vēstnieks zemestrīces brīdī bija lidmašīnā ceļā uz Okinavas salu.

Teikmanis aicināja cilvēkus, kas dodas uz tālākiem reģioniem, reģistrēties tūristu konsulārajā reģistrā. Apzinot apmēram 100 Japānā esošos Latvijas tūristus, atklājies, ka reģistrējies ir tikai viens, tas ievērojami sarežģīja vēstniecības iespējas sniegt operatīvu palīdzību, skaidroja ĀM valsts sekretārs.

Viņš stāstīja, ka cilvēki vaicā, kāpēc Latvija nav nodrošinājusi pilsoņu bezmaksas evakuāciju, un paskaidroja, ka to nav darījusi neviena ES valsts – to dara gadījumos, kad notiek karadarbība vai liela katastrofa un cietušās valsts savādāk pamest . Taču Japānā komercreisi darbojušies, un, kā pieļāva Teikmanis, vairākiem tūristiem "lielākā sāpe" varēja būt biļešu cenu dārdzība, jo akcijā savulaik par 300 latiem iegādātās biļetes bija jāmaina pret citiem reisiem, kas nu maksājuši, piemēram, 1300 latus.

Jau ziņots, ka kopš 11. marta "Fukušimas 1" AES, kuru skāra 9 balles stiprā zemestrīce un cunami vilnis, notikuši vairāki sprādzieni un ugunsgrēki. No stacijas apkārtnes 30 kilometru rādiusā evakuēti vairāk nekā 200 000 cilvēku.

ĀM iepriekš informēja, ka Latvijas vēstniecība Japānā strādā pastiprinātā režīmā un savu iespēju robežās sniedz visu tās rīcībā esošo aktuālo informāciju par situāciju valstī un iespējām izceļot no valsts vēstniecības un Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta apzinātajiem Latvijas valsts piederīgajiem. Ministrija aicina stihijas skartajā esosōs Latvijas pavalstniekus arī pašus sazināties ar vēstniecību vai ministrijas Konsulāro departamentu un informēt par savu atrašanos Japānā, kā arī vienmēr pirms došanās uz ārvalstīm reģistrēties īpaši krīzes situācijām izveidotajā konsulārajā reģistrā.

Saistībā ar avāriju Japānas Fukušimas AES 1 Latvijas vēstniecība Japānā aicina visus Latvijas valsts piederīgos pamest teritoriju 80 kilometru rādiusā no bojātās atomelektrostacijas. Šādus paziņojumus izplatījušas arī ASV un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!