Foto: LETA

Valsts kasei televīzijas pakalpojumu nelegālie sniedzēji ik gadu nenomaksā nodokļus no vismaz 12 miljoniem eiro tikai no televīzijas pakalpojumu sniegšanas abonentu maksas vien, liecina Arņa Saukas pētījums, kas veikts sadarbojoties ar biedrību "Nē, pirātismam Latvijā".

Kā skaidro biedrība "Nē, pirātismam Lavijā", vairāk nekā 240 000 Latvijas iedzīvotāji izmanto nelegālo televīzijas izplatītāju pakalpojumus. Biedrība pieļauj, ka lielākā daļa no šiem cilvēkiem kļuvuši par neapzinātiem pirātisma atbalstītājiem, jo nezina, ka viņu televīzijas izplatītāju pakalpojumi ir nelegāli.

Trešdien prezentētā pētījuma "Nelegālās maksas TV apraides apjoms Latvijā" mērķis bija izmērīt nelegālās televīzijas apraides apjomu Latvijā. Izmēlētā joma tieši skar lielāko daļu valsts iedzīvotāju.

Lai gan sākotnēji bija plānots aprēķināt arī nelegālā interneta apraides apjomu Latvijā, datu pieejamības dēļ no šīs ieceres nācās atteikties. Tomēr Sauka secina, ka arī šajā tirgus segmentā nelegālais tirgus ir pietiekoši būtisks.

Kā uzsvērts pētījumā, potenciāli nekontrolēta informācijas aprite var būt problēma ne tikai tāpēc, ka valstij netiek samaksāti nodokļi, bet tas ir arī valsts drošības jautājums. "Tā ir nekontrolēta informācijas plūsma. Mēs nezinām, ko šie cilvēki skatās," žurnālistiem skaidroja Sauka.

Pētījumā skaidrots, ka vismaz 100 000 mājsaimniecību izmanto nelegālo televīziju apraides nodrošinātāju pakalpojumus.

Atbildot uz jautājumu, vai būtu jāuztraucas par 100 000 mājsaimniecībām, kas izmanto šos nelegālos televīzijas pakalpojumu sniedzējus, Sauka pētījumā skaidroja, ka par to būtu jāuztraucas ne tikai legālajiem televīzijas pakalpojumu sniedzējiem. Aprēķini liecina, ka valsts gada laikā neiekasē nodokļus no aptuveni 12 miljoniem eiro.

Kā uzsvēra pētnieks, "naudas apjoms, kas netiek samaksāts nodokļos no nelegālās televīzijas aprites, ir pietiekoši būtisks". Sauka gan pētījuma prezentācijā vērsa uzmanību, ka "nav runa tikai par nesamaksāto nodokļu apjomu vien. Proti, legāls bizness ar 12 miljonu eiro gada apgrozījumu radītu virkni darba vietas, no kurām tiktu maksāti nodokļi valstij."

Tāpat šāds apjoms nelegālo televīzijas lietotāju rada tiešus zaudējumus arī legālajai industrijai.

Tomēr, iespējams, vēl svarīgāk par nenomaksātajiem nodokļiem ir apzināties ietekmi uz valsts drošību, ko var sniegt "nekontrolējamas" informācijas apraide kā minimums 100 000 Latvijas mājsaimniecībām, uzsvēra pētnieks. "No šāda skatījuma raugoties, šīs problēmas risināšanu atlikt vienkārši nedrīkst".

Vēstīts, ka biedrība "Nē, pirātismam Latvijā" dibināta pērnā gada rudenī. Tās mērķis ir aktīvi vērsties pret televīzijas kanālu un filmu izplatīšanu bez ražotāju vai piegādātāju atļaujas, kā arī sekmēt televīzijas programmu tiesisku pārraidi telekomunikāciju tirgū. Biedrības dibinātāju lokā ir lielākie televīzijas pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!