Foto: DELFI Reporter

Administratīvā rajona tiesa ierosināja lietu pēc apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvju sūdzības, ar kuru tika apstrīdēts Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmums neizsludināt parakstu vākšanas otro kārtu par "nepilsoņu referendumu".

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Inese Deme, CVK 30 dienu laikā tiesai ir jāsniedz paskaidrojumi, pēc kuru saņemšanas un izskatīšanas tiks noteikts sēdes datums.

Kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačovs pastāstīja, ka, lai arī tiesas sēdes datums vēl nav zināms, viņaprāt, sēde varētu notikt nākamā gada sākumā. Savukārt tiesnese, kas izskatīs lietu, būs Dace Ābele.

Savā pieteikumā kustības pārstāvji norāda, ka CVK esot pārsniegusi savas pilnvaras pēc būtības, nevis pēc formas, vērtējot iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Tāpat kustības pārstāvji iesnieguši pieteikumu par pagaidu noregulējumu, proti, tiek lūgts arī tagad atļaut vākt parakstus par šo iniciatīvu, jo likumprojektā ir iekļautas normas ar noteiktiem termiņiem.

Jau ziņots, ka CVK 1.novembrī nolēma neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo piedāvājums "nav pilnīgi izstrādāts".

Likuma grozījumi netiks nodoti referendumam arī tāpēc, ka tie neatbilstot Satversmes 2.pantam un 1990.gada 4.maija deklarācijai, turklāt tie būtiski paplašinātu pilsoņu loku un ļautu apšaubīt Latvijas Republikas pēctecību.

Tikmēr Administratīvā rajona tiesa 23.novembrī ierosināja lietu pēc "Apvienības pret nacismu" vadītāja Jāņa Kuzina sūdzības, ar kuru arī viņš apstrīdēja CVK lēmumu neizsludināt parakstu vākšanu par "nepilsoņu referendumu". CVK mēneša laikā ir jāsniedz tiesai rakstiski paskaidrojumi, un tikai pēc tam tiks noteikts sēdes datums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!