Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien atstāja negrozītu zemākās instances lēmumu nepieņemt līdzšinējā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga pieteikumu, kurā viņš lūdzis tiesu uzlikt par pienākumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) sniegt atbildes uz viņa iesniegumiem.

Līdz ar to sūdzība tika noraidīta. Senāta lēmums nav pārsūdzams, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) pērn oktobrī izdeva rīkojumu "Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata". Lembergs šo rīkojumu pārsūdzēja, un ir ierosināta administratīvā lieta.

Tomēr Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams atteicās pieņemt pieteikumu par atbilžu sniegšanu. Tiesa toreiz uzskatīja, ka šie Lemberga prasījumi nav skatāmi atrauti no ministra rīkojuma tiesiskuma pārbaudes.

Tiesnese lēmumā konstatējusi, ka pieteikumā norādītā informācija un dokumenti Lembergam bija nepieciešami, lai sagatavotu pamatotu paskaidrojumu ministra pieprasījumam pirms 2012.gada 22.oktobra Sprūdža rīkojuma "Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata" izdošanas. Tādējādi konkrētajā gadījumā ministra rīcība, kas vērsta uz minētā rīkojuma izdošanu, nav uzskatāma par faktisko rīcību, bet gan ir vērtējama kā procesuāla rīcība, proti, tā vērtējama kopsakarā ar jau izdotā rīkojuma tiesiskumu.

Tiesnese secināja, ka Lemberga pērnā gada 23.novembra pieteikumā izteiktie prasījumi ir skatāmi jau ierosinātajā administratīvajā lietā par ministra rīkojuma atcelšanu, nevis administratīvā procesa kārtībā atrauti no ministra rīkojuma tiesiskuma pārbaudes.

"Administratīvā rajona tiesa ir atteikusies ierosināt lietu par to, ka Sprūdžs man nav sniedzis atbildes uz divām vēstulēm. Tiesa to motivē tā, ka tas ir administratīvās lietas sastāvā un ka šī sūdzība jāizskata kopā ar manu iesniegumu tiesai atzīt par spēkā neesošu Sprūdža rīkojumu," iepriekš informēja Lembergs.

"Vienlaicīgi vēršu uzmanību, ka Sprūdža rīkojumā teikts, ka šie divi mani iesniegumi neattiecas uz administratīvo lietu. Tiesa uzskata, ka attiecas. Kā es teicu, mūsu viedoklis sakrīt ar tiesas viedokli, bet Sprūdžs nonāk sprukās, jo viņš rīkojumā saka, ka iesniegumi neattiecas uz administratīvo lietu, bet tiesa saka, ka attiecas. Viens-nulle manā labā," piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka pērn 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēts rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā tika aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!