Foto: RIA Novosti/Scanpix
Zemākās instances tiesai no jauna būs jāskata strīds par to, vai pieteicējai apdrošināšanas stāžā vecuma pensijas aprēķinam ir ieskaitāms dienesta laiks PSRS Bruņotajos spēkos.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments šodien lēma atcelt Administratīvās apgabaltiesas 2015. gada 28. decembra spriedumu un nosūtīt lietu Administratīvajai apgabaltiesai jaunai izskatīšanai.

AT šodien vērtēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Lietā ir strīds par to, vai pieteicējai apdrošināšanas stāžā vecuma pensijas aprēķinam ir ieskaitāms dienesta laiks PSRS Bruņotajos spēkos. Pieteicēja norāda, ka sešus gadus ir dienējusi PSRS Bruņotajos spēkos, lai faktiski šajā laikā nodarbotos ar sportu, kas PSRS laikā netika atzīts par profesionālu nodarbošanos.

Apgabaltiesa apmierināja pieteikumu, atzīstot, ka pieteicējas faktiskā nodarbošanās ar sportu ir pielīdzināma darbam.

AT savā lēmumā norāda, ka obligātais aktīvais karadienests bija obligāts pienākums tikai vīriešiem, arī virsdienests karavīriem pēc obligātā aktīvā karadienesta attiecās tikai uz vīriešiem, savukārt sievietes varēja tikai brīvprātīgi pildīt aktīvo karadienestu. Tomēr abus gadījumus, tas ir, aktīvo virsdienestu vīriešiem un brīvprātīgo aktīvo dienestu sievietēm, vieno kopīgs elements - brīvprātības princips -, līdz ar to AT atzīst par pareizu apgabaltiesas secinājumu, ka aktīvais karadienests sievietēm pēc to raksturojošā brīvprātības elementa ir pielīdzināms virsdienestam karavīriem.

Tomēr AT nolēmumā raksta, ka apgabaltiesai, ņemot vērā tās pareizo secinājumu, ka sieviešu brīvprātīgais aktīvais karadienests pielīdzināms vīriešu virsdienestam pēc obligātā aktīvā karadienesta, bija jāvērtē, vai pieteicējas dienesta laiks ir pielīdzināms apdrošināšanas stāžam, pie nosacījuma, ka šāds periods tiek ņemts vērā vīriešiem. Taču apgabaltiesa to nav darījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!