Foto: F64
Otrdien, no pulksten 12.00 līdz 14.00, tiesībsargs rīko sabiedrības domu un viedokļu apmaiņu – publisku diskusiju par partnerattiecību tiesisko regulējumu. Diskusija norisināsies Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvāris 28, Rīgā), informēja Tiesībsarga birojs.

Homoseksuālu pāru partnerattiecību jautājums ir izraisījis aktīvu diskusiju, atrodot gan argumentus, gan pretargumentus tam, lai šo jautājumu risinātu arī tiesību aktu līmenī. Diskusija tiek rīkota, lai sniegtu sabiedrībai iespēju izteikt savu viedokli šajā jautājumā, tādēļ uz diskusiju, aicināti gan tiesībzinātņu eksperti, sociālantropologi, NVO pārstāvji, kultūras eksperti, gan ikviens sabiedrības pārstāvis, kuram šis jautājums ir aktuāls.

Diskusijā tiks aplūkoti vairāki jautājumi. Pirmkārt, vai izpratne par ģimenes jēdzienu pēdējo 50 gadu laikā ir mainījusies arī Latvijā. Otrkārt, vai priekšlikumi par viendzimuma partnerattiecību regulējumu ir uzskatāmi par atbilstošiem Latvijas normatīvajiem aktiem, tradicionālajām vērtībām sabiedrībā un ģimenes izpratnei. Treškārt, kā nodrošināt tiesību aizsardzību visām sabiedrības grupām partnerattiecību jomā, tostarp tām, kuras nav izvēlējušās klasisko laulības formu partnerattiecību tiesisko seku sakārtošanai.

Ar ierosinājumu partnerattiecības noregulēt arī tiesību aktu līmenī Tiesībsarga birojā šī gada pirmajā pusē vērsās "LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka"" pārstāvji. Ņemot vērā, ka sabiedrībā nevalda vienprātīgs viedoklis, tiesībsargs uzrunāja gan Garīgo lietu padomi, gan Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju. Tiesībsarga birojā ir izveidota Tiesībsarga konsultatīvā padome par partnerattiecību tiesisko regulējumu, kurā skata partnerattiecību jautājumu tikai no tiesību aktu viedokļa.

Konsultatīvās padomes ekspertu vairākums norāda, ka nav nepieciešams homoseksuālu partnerattiecību kopdzīves speciāls regulējums. Tā vietā eksperti norāda uz nepieciešamību sakārtot partnerattiecību regulējumu bērnu aprūpes, mantisko un veselības aprūpes jautājumu kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!