Foto: LETA
Tiesībsarga birojs izsūtījis vēstuli skolām, aicinot tās aktīvāk informēt skolēnu vecākus par izmaiņām likumā, kas nosaka valsts apmaksātos mācību līdzekļus, liecina Tiesībsarga biroja informācija.

Vēstulē ir skaidrojums par tiesībsarga ierosinātajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas stājušies spēkā 2013.gada 7.augustā, un tie regulē mācību līdzekļu finansēšanu. Tajā arī uzsvērta nepieciešamība skolām informēt vecākus par likuma izmaiņām, piemēram, izvietojot šo informāciju to mājas lapās.

Tiesībsargs Juris Jansons skaidroja, ka šobrīd skolas maksimāli cenšas nodrošināt likumā paredzētos un valsts apmaksātos mācību līdzekļus. Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka ir atsevišķi negatīvi piemēri, kad skolas mudina vecākus piedalīties mācību grāmatu iegādē.

"Domāju, ka līdz 1.septembrim šī prettiesiskā prakse tiks novērsta, īpaši pateicoties vecāku iesaistei savu tiesību aizsardzībā. Tādēļ ir svarīgi, lai visā valstī skolēnu vecāki būtu pilnībā informēti par savām tiesībām. Tas ir tiesiskās apziņas jautājums," uzsvēra Jansons.

Savukārt, ja skolas nevar nodrošināt visus likumā paredzētos mācību līdzekļus objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, ja pašvaldības nav piešķīrušas finansējumu, šīs mācību iestādes tiek aicinātas informēt Tiesībsarga biroju. "Tad mēs attiecīgi vērsīsimies Izglītības un zinātnes ministrijā, valdībā, Saeimā, vai arī, ja nepieciešams, tiesību aizsardzības institūcijās. Ir jāizbeidz divu gadu muļļāšanās par šo tēmu, jo likums ļoti precīzi nosaka valsts apmaksājamos mācību līdzekļus," piebilda Jansons

Iepriekš ziņots, ka minētie likuma grozījumi nosaka, ka no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām tiek finansēta mācību literatūra, metodiskie līdzekļi, digitālie mācību līdzekļi un resursi. Savukārt no pašvaldību budžeta tiek finansēti uzskates līdzekļi, didaktiskās spēles, iekārtas un aprīkojumi.

Tāpat likuma grozījumi nosaka, ka vecāku pienākums ir savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus, piemēram, apģērbu, apavus un higiēnas piederumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!