Foto: Shutterstock

Katru gadu 26. aprīlī pasaulē, tostarp arī Latvijā, ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai tiek atzīmēta Pasaules Intelektuālā īpašuma diena, un Tieslietu ministrija (TM) aicina sabiedrību pievērst uzmanību un izpētīt preces izcelsmi un apdomāt tās iegādi pirms kļūt par krāpšanas upuri, portālu "Delfi" informēja TM.

Intelektuālais īpašums ir ekskluzīvu tiesību kopums, kas piešķirts intelektuālās jaunrades darbiem. Intelektuālā īpašuma tiesības var tikt iedalītas divās daļās: rūpnieciskā īpašuma tiesībās, kas ietver izgudrojumus jeb patentus, preču zīmes, rūpnieciskos dizainparaugus un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, un autortiesībās, kas attiecas uz literāriem un mākslas darbiem.

Tieslietu ministrijas 2016. gada nogalē veiktā aptauja par sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām liecina, ka inovācijas un intelektuālā īpašuma tiesības mūsdienās ir aktuāli jautājumi būtiskai sabiedrības daļai, jo ar tiem nākas saskarties ikdienā. Tomēr aptaujas rezultāti parāda nepieciešamību aktīvi skaidrot un informēt sabiedrību par kaitējumu, ko viltoto un pirātisko preču tirdzniecība rada sabiedrības labklājībai un valsts budžetam kopumā.

Vislielākais risks saskarties ar viltotām precēm ir, piemēram, interneta veikalā iegādājoties apģērbu, apavus, aksesuārus, parfimēriju, medikamentus un elektropreces, savukārt pirātiskas preces visbiežāk ir pieejamas mājaslapās, kurās nelikumīgi tiek izplatīts digitāls saturs, informē TM. Iegādāties viltotas preces ir riskanti, jo tām ir ne tikai zemāka kvalitāte kā preces oriģinālam, nav zināma to izcelsme un sastāvs, kas var radīt riskus patērētāju veselībai, bet arī viltotas preces var tikt konfiscētas muitā, nekompensējot pircējam par precēm samaksāto naudu. Attiecībā uz nelegālu ar autortiesībām aizsargāta satura lejupielādi vai straumēšanu pastāv nopietni riski apdraudēt sava datora vai citu ierīču drošību, inficējot savu ierīci ar datorvīrusu, skaidro ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!