Foto: Itar-Tass/Scanpix
Pretēji Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iepriekš skaidri paustajam noliegumam par izglītības portāla "skolas.lv" iespējamu pārvērtēšanu un tam piešķirtās naudas lietošanu citiem mērķiem, tā atkārtota vērtēšana jau notiek, piektdien informē laikraksts "Diena".

Laikraksts vēsta, ka Finanšu ministrija (FM) vairākkārt ir vērsusi Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) kā atbildīgās iestādes uzmanību uz projekta riskiem un problēmām. Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) uzdevis IZM izvērtēt izdevumu un ieguvumu attiecību projektā "skolas.lv".

"Diena" atgādina, ka IZM īsteno vērienīgu portāla "skolas.lv" paplašināšanas projektu, tam atvēlot 3,2 miljonus latu no ES līdzekļiem. Pirmajā kārtā tika iztērēti aptuveni 87 000 latu, taču daudzas skolas padarīto atzina par neefektīvu un portālu pameta.

Aprīlī noslēgts līgums par 1,2 miljoniem latu ar firmu "Datorzinību centrs" un "E-Synergy" apvienību par "skolas.lv" izstrādi, lietotāju apmācību un licenču iegādi. Vēl divus miljonus izmaksāšot aparatūras iegāde, projekta administrēšana, uzraudzība un publicitāte. "Dienas" aptaujātie nozares eksperti pauda, ka minētā summa vismaz trīsreiz pārsniedz šāda portāla reālo vērtību un "skolas.lv" varētu kļūt par dārgāko portālu Latvijā. Turklāt izglītības jomā skolām daļu no plānotajiem portāla pakalpojumiem jau sniedz privātie portāli "e-klase" un "Mykoob".

Par projekta ieviešanu un likumīgu līdzekļu izlietojumu atbild IZM, bet VARAM nosaka elektroniskās pārvaldes nozares attīstības virzienus un atbild par projektu iesnieguma izvērtēšanu un apstiprināšanu, kā arī pārbauda sistēmas funkcionalitāti pirms noslēguma maksājuma veikšanas, skaidro laikraksts. Savukārt Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) pārbauda, vai projekta izdevumi atbilst Latvijas normatīvajiem aktiem, "Dienai" skaidro FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

FM kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde sadarbībā ar CFLA vairākkārt rosinājusi VARAM pārziņā esošo informācijas un komunikāciju tehnoloģiju projektu atkārtotu izvērtēšanu, nelietderīgu projektu apturēšanu un efektīvāku finansējuma izlietojuma nodrošināšanu. Jautājumu šogad vien valdības koalīcijas partneri skatījuši jau četras reizes, vēsta "Diena":

Pēdējā no tām 17. augustā premjers uzdevis IZM līdz nākamajai darba grupas sēdei, kas plānota nākamajā pirmdienā, izvērtēt tās kompetencē esošos projektus pēc prioritātes un lietderības un to pamatot, kā arī uzdevis konkretizēt, kāds būs skolu, skolotāju un skolēnu ieguvums atbilstoši "skolas.lv" īstenošanā ieguldāmajai summai.

Dombrovskis uzskata, ka bažas par portāla finansējuma apmēriem ir pamatotas. Viņaprāt, nepieciešams izvērtēt izmaksu samērīgumu un alternatīvās iespējas, kā arī apzināties citas nozares prioritātes, kurām nepieciešams papildu finansējums. "Par šo naudu būtu vēlamāk iegādāties, piemēram, mācību grāmatas," līdzīgi domā premjera partijas biedrs finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Finanšu ministrijas pārstāvji atspēko arī izglītības un zinātnes ministra Rolands Broka (ZZS) un IZM pārstāvju iepriekš pausto, ka piešķirtā ES fondu nauda tērējama tikai šāda projekta īstenošanai. Broks iepriekš norādīja, ka "tie ir ES fondi un tos saturiski novirzīt kaut kam citam arī īsti nevar". Savukārt FM pārstāve Aiga Aizpuriete norāda, ka "IZM var lemt apturēt šo projektu un apstiprināt citu projektu, un tad izmantot naudu citam projektam ar citu mērķi". Viņa gan norāda, ka līdzekļi vairs nav novirzāmi nekam citam, ja tie jau iztērēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!