Foto: LETA
Topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas – "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība – otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem.

Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, nemainīsies.

Vienošanās neparedz kādus citus amatu piedāvājumus grupas pārstāvjiem, tomēr "šķeltnieku" neformālais līderis Klāvs Olšteins pieļāva, ka būtu labi, ja kāds grupas pārstāvis varētu kļūt par kādas ministrijas parlamentāro sekretāru. Viņš norādīja, ka, piemēram, Gunārs Rūsiņš varētu ieņemt šo amatu Iekšlietu ministrijā.

Jaunā vienošanās paredz, ka visi seši "Olšteina grupas" deputāti, kas individuāli parakstījuši precizēto koalīcijas vienošanos, slēgs sadarbības līgumu arī ar ZRP. Olšteins skaidroja, ka līgumā deputāti apliecinās, ka piekrīt ZRP programmai un ir gatavi to pildīt.

Lūgts skaidrot, kāda jēga bijusi atstāt ZRP, lai tagad slēgtu ar to sadarbības līgumu, turklāt nemainot arī potenciālās valdības sastāvu, Olšteins portālam "Delfi" apgalvoja, ka "cīņa jau nebija par amatiem, bet par demokrātiju".

Savukārt ZRP līderis, eksprezidents Valdis Zatlers atzina, ka ZRP piekritusi šādam sadarbības variantam, jo ir ļoti būtiski, lai šī koalīcija, kuras veidotā valdība būs profesionāla un ar labu reputāciju, sāktu darbu.

Zatlers arī žurnālistiem atzina, ka otrdien balsojumos Saeimā par prezidija ievēlēšanu viss notika daudz raitāk nekā pirmdien, kad par spīti 56 koalīcijas un "Olšteina grupas" deputātu atbalsta solījumiem Zatleru divos balsojumos neievēlēja par parlamenta priekšsēdētāju.

Zatlers klāstīja, ka tagad par koalīcijas testa balsojumu viņš uzskata ZRP virzītās Ingas Bites kļūšanu par Saeimas vicespīkeri, par kuru nobalsoja 62 tautas kalpi. Zatlers atzina, ka gan balsojumā par Biti, gan par "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas pārvēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja amatā savu loma varētu būt arī kādiem personiskiem motīviem, tomēr balsojumi rāda, ka koalīcijai ir vairākums.

Trīs koalīciju veidojušo partiju pārstāvji otrdien aicināti uz tikšanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, bet "sešinieka" pārstāvji uz Rīgas pili nav aicināti. Olšteins portālam "Delfi" atzina, ka tā esot normāla pozīcija, jo neatkarīgo deputātu grupai nav savas frakcijas un tie netika ievēlēti no atsevišķā saraksta. Savukārt Dombrovskis, vaicāts par prezidenta nostāju pret "Olšteina grupu" atzina, ka tas ir "sarunu jautājums", tieši tāpēc, lai nodrošinātu koalīcijas stabilitāti deputāti slēgs līgumu ar ZRP.

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kurai saskaņā ar "reformu un tiesiskuma koalīcijas" vienošanos par jomu sadalījumu jādeleģē kultūras un tieslietu ministrs, šiem amatiem virzīs attiecīgi Žanetu Jaunzemi-Grendi un Jāni Bordānu

Par veselības ministri piekritusi kļūt "Vienotības" pārstāve Ingrīda Circene, kura savulaik jau bijusi šajā amatā. Plānots, ka savus amatus saglabās finanšu ministrs Andris Vilks un aizsardzības ministrs Artis Pabriks, par labklājības ministri varētu kļūt Saeimas deputāte un FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele.

Zemkopības ministres amatam "Vienotība" grasās virzīt un uzņemties atbildību pār bezpartejisko kandidāti – bijušo šīs ministrijas un Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas valsts sekretāri, šobrīd – Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieci Laimdotu Straujumu.

No Zatlera Reformu partijas (ZRP) Izglītības un zinātnes ministrijas vadību iecerēts uzticēt sociālantropologam, bijušajam Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājam Robertam Ķīlim, bet Ārlietu ministrijas – bijušajam Valsts prezidenta kancelejas vadītājam Edgaram Rinkēvičam, kurš pirms pievienošanās Valda Zatlera komandai Rīgas pilī ilgus gadus bija Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs.

VARAM vadītāja amatā ZRP plāno nominēs partijas valdes locekli, uzņēmēju Edmundu Sprūdžu, kurš pirms vēlēšanām tika nominēts par ZRP premjera amata kandidāts. Iekšlietu ministra amatam ZRP varētu virzīt tās pirms vēlēšanām šim amatam nosaukto kandidātu – ZRP valdes locekli, juristu Rihardu Kozlovski, kuram ir vairāk nekā 15 gadu pieredze tiesībsargājošās iestādēs. Ekonomikas ministra amatā varētu nonākt bijušais LTRK stratēģijas direktors Daniels Pavļuts.

Savukārt par Satiksmes ministrijas bezpartejisko vadītāju – visticamāk, bijušo diplomātu un ārlietu ministru Aivi Roni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!