Foto: stock.xchng

Ceturtdien pulksten 10.00 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā pārbaudīja trauksmes sirēnas, traucējumus atklājot piecu ierīcū darbībā, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Uz trim minūtēm ieslēgta 161 no 164 Latvijā uzstādītajām sirēnām. VUGD skaidro, ka iedarbinātas netika tās trīs trauksmes sirēnas, kuras patlaban ir demontētas pirms pārvietošanas.

No pārbaudītajām 161 sirēnām bez traucējumiem un bojājumiem darbojušās 156 trauksmes sirēnas, bet piecām trauksmes sirēnām konstatētas tehniskas problēmas, piemēram, skaņas signāla vai rotācijas problēmas.

Latgalē darbojušās visas 28 pārbaudītās sirēnas. Arī Zemgalē bez traucējumiem nostrādājušas visas 22 pārbaudītās sirēnas, savukārt Kurzemē no 29 pārbaudītajām sirēnām darbojušās 27. Vidzemē no 28 darbojušās 26, bet Rīgā un Rīgas reģionā no 54 pārbaudītajām sirēnām bez darbības traucējumiem nostrādājušas 53 trauksmes sirēnas.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē, 2015. gada novembrī, no 164 sirēnām iedarbināja 158. No tām bez traucējumiem un bojājumiem darbojās 147 trauksmes sirēnas. Atšķirībā no 2015. gada, kad sirēnas ieslēdza manuāli, šajā pārbaudē sirēnas ieslēgtas attālināti no centrālās vadības pults. Tāpat sirēnu pārbaudē pie katras trauksmes sirēnas atradies arī VUGD speciālists, lai nepieciešamības gadījumā sirēnu iedarbinātu manuāli. Kopumā ceturtdien manuāli iedarbināta 21 trauksmes sirēna.

Vēl VUGD informē, ka dienesta 112 Zvanu centri saņēmuši 89 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas.

Latvijā izvietotās 164 trauksmes sirēnas nenodrošina to dzirdamību visā Latvijas teritorijā, bet iedzīvotājiem nav jāsatraucas par to, ka viņi nesaņems informāciju par apdraudējumu vai katastrofu, skaidro VUGD. Paralēli trauksmes sirēnu iedarbināšanai, lai informētu par izveidojušos situāciju, ārkārtas situācijās operatīvie dienesti izmantos arī citus apziņošanas līdzekļus – paziņojumu nodošanu caur operatīvo transportlīdzekļu skaļruņiem, iedzīvotāju dzīvesvietu apsekošanu, kā arī citus veidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!