Foto: LETA

Jūrmalas domes deputāti otrdien ārkārtas sēdē balsojot nolēma atbrīvot no amata Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS).

Par Trukšņa atbrīvošanu no amata balsoja astoņi deputāti, pret nebija neviena, bet četri deputāti balsojumā atturējās.

Līdz ar to sešas minūtes ilgušajā domes ārkārtas sēdē Truksnis tika gāzts no Jūrmalas mēra amata. Par domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju kļuvusi Trukšņa līdzšinējā vietniece Larisa Loskutova.

Truksnis sev nelabvēlīgo balsojumu lielā mērā saista ar deputātu sadrumstalotību un viņu iespaidojamību. No amata gāztais mērs uzskata, ka savu politiku pilsētas attīstībai varēs daudz vieglāk realizēt pēc jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām. Pēc amata zaudēšanas Truksnis solīja strādāt kā deputāts, lai realizētu savas iniciatīvas jūrmalnieku labā.

Pēc domes sēdes Truksnis žurnālistiem sacīja, ka šis domes sasaukums ir "sīki saskaldīts", līdz ar to katrs deputāts ir iespaidojams. "Pēdējās vēlēšanās šeit iebalsoja 15 deputātus no 10 sarakstiem. Tā ir ļoti sīki saskaldīta dome. Es paredzu, ka nākamā dome nebūs tik sadrumstalota, un tajā nebūs atsevišķu, izraustāmu, komandējamu vai regulējamu deputātu," norādīja nu jau bijušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs.

Tāpat šādu balsojumu no amata atbrīvotais mērs saista ar vēl vairākiem iemesliem - nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm līdz 70% jūrmalniekiem un parakstītajām revīzijām kapitālsabiedrībās "Jūrmalas siltums" un "Jūrmalas namsaimnieks".


Truksnis jau marta beigās deputātu ierosinājumu par viņa atbrīvošanu saistīja ar to, ka jūrmalniekiem piešķirtās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides līdz pat 70% esot likušas šķēršļus atsevišķu "investoru" interesēm "pa lēto" izpirkt nodokļu sloga nomocīto jūrmalnieku īpašumus un tos "attīstīt". Tāpat viņš prasība par atkāpšanos saistīja ar viņa kategorisko nostāju jautājumā par "Jūrmalas siltuma" privatizēšanu.

"Es parakstīju revīziju "Jūrmalas siltumā" un "Jūrmalas namsaimniekā" - gan par tarifiem, gan par namsaimnieku māju uzkrājumiem un iztrūkumiem, kas varbūt daudziem nepatīk," šodien uzsvēra Truksnis.

Viens no Trukšņa "gāzējiem" deputāts Juris Visockis (V) uz žurnālistu jautājumu, vai mēra amatam tagad tiks meklēts kāds cits kandidāts, atbildēja: "Ja iedziļinās sastāvā, kas nobalsoja pret [Truksni], tad šeit ir ļoti daudz un dažādas intereses. Izejot no šī, manas domas ir tādas, ka sēdīsimies, runāsim un, ja atradīsim kādu kopsaucēju, varbūt rīt jauns mērs būs jāvēl."

Vienlaikus Visockis atzina, ka jauna kandidāta meklēšana būtu labāka, ja līdz vēlēšanām būtu atlicis vairāk laika, nevis tikai divi mēneši, līdz ar to rodoties šaubas, vai kāds tagad vēlēsies uzņemties Jūrmalas mēra pienākumus.

Arī deputāts Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), kurš balsoja par Trukšņa atbrīvošanu no amata, apstiprināja, ka ar kolēģiem lems, kā tālāk rīkoties - meklēt jaunu mēru vai līdz vēlēšanām iztikt ar Loskutovu. Ančāns gan domā, ka pēc Trukšņa gāšanas nebūs kardinālu izmaiņu pašvaldības administratīvajā jomā, proti, nodaļu vadītāji paliks savos amatos.

Par Trukšņa noņemšanu balsoja arī savulaik no Tautas partijas ievēlētais deputāts Zigurds Starks. Viņš teica, ka Truksnis bija tikai butaforiska izkārtne un pilsētu vadīja cits cilvēks - deputāts Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas"), turklāt par Truksni kā mēru viņš nebalsoja arī pirms diviem gadiem, jo amatpersona sevi vāji parādīja kā izpilddirektors. "Uzticība nemaz nav zaudēta, jo tā nekad nav bijusi," piebilda Starks.

Munkevics žurnālistiem teica, ka balsojumā atturējies, jo divus mēnešus pirms vēlēšanām ierosinājums par Trukšņa atbrīvošanu nav bijusi konstruktīva rīcība. Munkevics nenoliedza, ka Truksnis pieļāvis kļūdas, aizrāvies ar pašreklāmu un aizmirsis kolēģus, taču viņš uzskata, ka Truksnim vajadzēja ļaut strādāt un izlabot savas kļūdas.

Par Starka teikto, ka viņš ir faktiskais pilsētas vadītājs, Munkevics atbildēja, ka par šādu pamatojumu ir jājautā pašam Starkam. "Mums ir diezgan liela pārstāvniecība domē, un es negribu noliegt, ka mums nav nekādas ietekmes - mēs tomēr esam koalīcijā, bet jebkura ietekme ir pārspīlēta," piebilda Munkevics.

Munkevics gan uzskata, ka līdz vēlēšanām daudzu jautājumu risināšana būs "paralizēta", jo vairs nepastāv vairākuma koalīcija. Ikdienas darbi tiks izdarīti, taču kardināli jautājumi netiks skatīti.

Kā ziņots, iesniegumu par Trukšņa atbrīvošanu no mēra amata pagājušajā mēnesī parakstīja deputāti Māris Dzenītis (Reģionu alianse), Aigars Tampe (VL-TB/LNNK), Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Arnis Ābelīte ("Tev, Jūrmalai!"), Zigurds Starks, kā arī trīs partijas "Vienotība" deputāti - Visockis, Dzintra Hirša un Iveta Blaua.

Deputātu neuzticības pamatā bija Trukšņa reklamēšanās par nodokļu maksātāju naudu.

Truksnis, kurš pēdējos mēnešos vairākkārt saņēmis pārmetumus par iespējamu pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu sevis reklamēšanai, Jūrmalas domē tika ievēlēts no nu jau likvidētās partijas LPP/LC saraksta.

Jūrmalas mērs pēdējā laikā izvērsis dažādas pašreklāmas aktivitātes, piemēram, šā gada nogalē bērniem dalījis bezmaksas cirka biļetes, savukārt pie pilsētas robežas novietots plakāts, kurā Truksnis sveic katru pilsētas iedzīvotāju un viesi. Pērn jūnijā Jūrmalas mērs izpelnījās plašu kritiku par zelta amata ķēdes iegādi aptuveni 3000 latu vērtībā. Vēlāk gan viņš lūdzis šo summu pa daļām atvilkt no savas algas.

Truksnis par savām izredzēm šā gada pašvaldību vēlēšanās ir samērā pārliecināts, jo saskaņā ar pētījumu centra SKDS veikto pētījumu viņa palikšanu amatā pēc 1.jūnija atbalstot 62% jūrmalnieku. Truksnis vēlēšanās piedalīsies kā ZZS saraksta līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!