Foto: LETA

Turpinoties negatīvajām demogrāfiskajām un migrācijas tendencēm, pastāv risks, ka turpmākajos 15 gados Latvijas iedzīvotāju skaits varētu sarukt vēl par 20%, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtītā pētījuma rezultāti.

Lai attīstītu Latvijas reģionus un palēninātu iedzīvotāju skaita sarukumu, liela loma būs valsts atbalstam definētajiem starptautiskās, nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem un to mijiedarbībai ar apkārtējām lauku teritorijām, norādīts pētījums.

Pakalpojumu veidi, kur jāsaglabā augsts pakalpojumu objektu teritoriālais blīvums, ir pirmsskolas izglītība, publiskās bibliotēkas, ģimenes ārstu prakses vietas, sociālie dienesti, aprūpes mājās pakalpojumi, ārpusģimenes aprūpes pakalpojumi bērniem. Tādējādi varētu nodrošināt sabalansētu līdzsvaru starp iedzīvotāju vajadzībām pakalpojumu pieejamībā un kvalitātē, demogrāfiskajām tendencēm un pakalpojumu nodrošināšanas izmaksām, informēja VARAM.

Vienlaikus pētījumā norādīts, ka iedzīvotāju aizplūšana uz pilsētām ir raksturīga visām Eiropas valstīm.

"Pētījums apstiprina, ka mazā dzimstība un iedzīvotāju migrācija apdraud reģionu attīstību. Reģionos nedrīkstam pieļaut dzīves kvalitātes pasliktināšanos, lai mēs nenokļūtu lejupejošā spirālē, kur mazāk pakalpojumu veicina iedzīvotāju aizplūšanu, savukārt iedzīvotāju aizplūšana ļauj piedāvāt aizvien mazāk pakalpojumu, un tā tālāk," izvērtējuma rezultātus komentēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Pētījumu pēc VARAM pasūtījuma veikuši uzņēmumi uzņēmumi "Grupa93" un "Karšu izdevniecība Jāņa sēta", un tie izstrādāti ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu. Pētījums balstīts uz demogrāfiskajām tendencēm, Latvijas apdzīvojuma struktūru un prognozēm līdz 2020. un 2030.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!