Foto: Saeimas administrācija
Tuvākajā laikā vēl varētu nebūt skaidrības par konkrētu koalīcijas kandidātu Valsts prezidenta amatam, jo partijas pagaidām nesteidzas piedāvāt partneriem apspriešanai savas kandidatūras.

Visi trīs koalīcijas politiskie spēki pagaidām nav oficiāli nosaukuši savus kandidātus šim amatam, turklāt partneri - "Vienotība" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai" (VL-TB/LNNK) - gaida, kad Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) būs gatava piedāvāt apspriešanai savu kandidatūru.

ZZS gan par potenciālo kandidātu šim amatam vēl neesot vienojusies. Pēc tam, kad pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš paziņoja par nekandidēšanu uz otro termiņu, ZZS aicināja tajā ietilpstošās partijas un sadarbības partnerus izvirzīt savus kandidātus. Neoficiāli izskanējuši vairāki iespējamie partiju kandidāti, piemēram, ZZS ietilpstošā Zaļā partija esot apspriedusi aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa kandidatūru, bet Zemnieku savienība - zemkopības ministra Jāņa Dūklava, labklājības ministra Ulda Auguļa un Jelgavas mēra Andra Rāviņa kandidatūras.

Tāpat arī Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) neizslēdz iespēju, ka varētu piedāvāt savu kandidatūru prezidenta amatam, šodien intervijā "Rietumu radio" sacīja Sesks. Neoficiāli arī pieļauts, ka partija "Latvijai un Ventspilij" varētu apsvērt Saeimas priekšsēdētāja biedra Gundara Daudzes kandidatūru.

Kaut partneri esot mudinājuši ātrāk sākt runāt par konkrētām kandidatūrām, ZZS neplānojot steigties ar sava kandidāta nosaukšanu. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šodien žurnālistiem pēc koalīcijas partiju līderu tikšanās nevēlējās prognozēt konkrētu laiku, kad politiskais spēks varētu vienoties par vienu kandidātu, ko piedāvāt partneriem. Viņš akcentēja, ka ZZS ir daudz kandidātu, tāpat arī bezpartejiski kandidāti.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa iepriekš žurnālistiem sacīja, ka, visticamāk, 11.maijs būtu "pēdējā robeža", kad koalīcijai nosaukt kopīgo kandidātu Valsts prezidenta amatam.

Pēc šodienas koalīcijas partiju līderu iknedēļas tikšanās partijas vēl nenosauca savus kandidātus prezidenta amatam, un Āboltiņa pauda, ka "Vienotība" varētu piedāvāt apspriešanai savu kandidātu, ja ZZS būtu varējusi piedāvāt savējo. "Vienotības" valde vakar nav pieņēmusi lēmumu, bet esot apspriedusi vairākus potenciālus kandidātus uz šo amatu, tostarp esot minēta Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Ojārs Ēriks Kalniņš, Solvita Āboltiņa un Artis Pabriks. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, koalīcijas partneriem apspriešanai tiktu piedāvāts Pabriks, ja ZZS nosauktu savu kandidātu.

Tikmēr VL-TB/LNNK uzskata, ka piemērots kandidāts prezidenta amatam būtu tiesību eksperts Egils Levits. Viņš gan piekristu savas kandidatūras izvirzīšanai, ja viņu atbalstītu vairāki politiskie spēki.

Visticamāk, partneri vispirms vēlētos sagaidīt iniciatīvu no ZZS, proti, šī politiskā spēka lēmumu par savu kandidātu prezidenta amatam. Tas saistīts ar to, ka Ministru prezidente ir "Vienotības" pārstāve, bet Saeimas priekšsēdētāja ir VL-TB/LNNK politiķe. Neoficiāli gan tiek norādīts uz ZZS ambīcijām iegūt premjera amatu. Tāpat netiek izslēgta iespēja, ka gadījumā, ja ZZS pārāk vilcināsies, tad arī pārējie politiskie spēki varētu lemt par saviem kandidātiem.

Politiķi gan ir skeptiski par daudziem publiski izskanējušiem kandidātiem, prognozējot, ka prezidenta amatā varētu tikt ievēlēts arī kāds cits pretendents.

Līdz šim oficiāli savus kandidātus prezidenta amatam nosaukušas tikai divas opozīcijas partijas - Latvijas Reģionu apvienība šajā amatā vēlētos redzēt deputātu Mārtiņu Bondaru, bet partija "No sirds Latvijai" - parlamentārieti Gunāru Kūtri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!