Foto: DELFI Reporter
Pirmdien Saldus novada Vadakstes pagastā dzīvojamās mājas ugunsgrēkā gājuši bojā divi cilvēki, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Izsaukums tika saņemts plkst. 19.59. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pusotra stāva dzīvojamā māja deg 191 kvadrātmetra platībā un tai jau ir iebrucis jumts.

Ugunsgrēkā gāja bojā 71 gadus veca sieviete un 72 gadus vecs vīrietis, bet diviem cilvēkiem izdevās izkļūt no degošās ēkas pirms VUGD ierašanās.

Ugunsgrēka dzēšanas darbos piedalījās arī Kursīšu un Ezeres pašvaldību ugunsdzēsības formējumi un plkst. 3.34 ugunsgrēks tika likvidēts.

Savukārt pirmdien no rīta, plkst. 9.11, VUGD saņēma izsaukumu uz Ērgļu novada Ērgļu pagastu, kur naktī bija aizdegusies kūts. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu koka kūts ēka ir pilnībā nodegusi un tai atsevišķās vietās vēl turpinās gruzdēšana un degšana. Ugunsgrēks ēkā bija sācies ap plkst. 2 naktī, bet tā kā degšana nebija savlaicīgi pamanīta, ugunsdzēsēji glābēji tika izsaukti tikai no rīta, tātad ļoti novēloti.

Ugunsgrēkā nodega kūts 1200 kvadrātmetru platībā un sadega 562 aitas, viens zirgs, kvadracikls un traktors.

No liesmām izdevās izglābties 85 aitām. Degšana un gruzdēšana notikuma vietā tika likvidēta plkst. 13.11.

Kā iespējamais ugunsgrēka izcelšanās iemesls tiek minēts bojājums elektroinstalācijā. Ja ugunsdzēsēji glābēji tiktu izsaukti ātrāk, tad uguns nodarītie postījumi būtu daudz mazāki un izglābto dzīvnieku skaits lielāks.

Plkst. 11.14 tika saņemts izsaukums uz Krasta ielu Līvānos, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg trīsstāvu dzīvojamās mājas otrais stāvs 50 kvadrātmetru platībā, trešais stāvs 50 kvadrātmetru platībā un bēniņi 20 kvadrātmetru platībā.

No degošās ēkas tika izglābti 12 cilvēki, no kuriem seši cilvēki bija saindējušies ar degšanas produktiem un trīs no viņiem tika hospitalizēti. Plkst. 19.49 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 21.marta plkst. 6.30 līdz 22.marta plkst. 6.30, VUGD saņēma 39 izsaukumus, no kuriem 21 bija uz ugunsgrēku dzēšanu un 14 uz glābšanas darbiem, bet četri no izsaukumiem bija maldinājumi. Ugunsgrēkos gāja bojā divi, bet cieta seši cilvēki.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sadzīves mantas, elektrības instalācija, apgaismes ķermenis, elektrības staba balsts, motorollers, trīs vieglās automašīnas, sodrēji četru ēku dūmvados, ēkas grīda un šķūnis.

Ugunsdzēsēji glābēji devās palīgā nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem – Valkas novada Valkas pagastā no 15 metrus augsta koka tika nocelts kaķis, kurš tur atradās divas diennaktis, savukārt Madonas novada Aronas pagastā no metāla vārtiem atbrīvota un palaista brīvībā tajā iesprūdusi stirna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!