Vērtējot Krievijas rīcību Ukrainā, jāpatur prātā arī tās vērstā agresija pret Gruziju un attiecības ar kaimiņvalstīm, sestdien, Rīgas konferences diskusijā, uzsvēra Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Sārts norādīja, ka jāpievērš uzmanība Krievijas uzvedībai kopumā. "Ukrainas krīze ir tikai viens mozaīkas elements, tikai viena daļa no kopējās notikumu hronoloģijas. Mēs nedrīkstam vērtēt Krievijas rīcību tikai pēc tās uzvedības Ukrainā. Vienlīdz svarīgi pievērst uzmanību arī Krievijas uzsāktajam karam Gruzijā un tās attiecībām ar citām postpadomju valstīm," uzrunājot konferences dalībniekus, sacīja Sārts.

Viņš norādīja, ka Krievija ir zaudējusi savu uzticību citu pasaules valstu starpā. "Uzticība ir sabrukusi. Anektējot Ukrainas teritoriju, ir pārkāpta sarkanā līnija," sacīja Sārts.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs norādīja, ka Somijas un Zviedrijas dalība NATO ir visu alianses dalībvalstu interesēs. "Somija un Zviedrija ir militāri spēcīgas valstis, tomēr uz tām neattiecas NATO drošības garantijas. Abas Ziemeļvalstis justos daudz drošāk, ja tās būtu NATO sastāvā, " uzsvēra Sārts, runājot par abu Ziemeļvalstu drošību.

Diskusijas noslēgumā Sārts vērsa konferences dalībnieku uzmanību, ka tas, ko šobrīd redzam, jātulko pareizi, tāpēc ir pienācis laiks sniegt atbilstošu atbildi Krievijas agresīvajai rīcībai: "Ir pēdējais laiks pamosties – jāsniedz adekvāta atbilde Krievijai."

Diskusijā kopā ar Sārtu piedalījās Vācijas Aizsardzības ministrijas parlamentārais valsts sekretārs Dr. Ralfs Brauksiepe, Old Dominion Universitātes ASV ārlietu politikas eksperts Dr. Saimons Serfatijs, savukārt, diskusiju vadīja Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes priekšsēdētāja vietniece, Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa.

12. un 13. septembrī Rīgā, Gaismas pilī, pulcējas augsta līmeņa ārvalstu eksperti, diplomāti, politiķi, akadēmiķi, uzņēmēji un žurnālisti, lai piedalītos gadskārtējā drošības un ārpolitikas forumā "Rīgas konference 2014". Pilnu konferences tiešraidi piedāvā tās ilggadējais informatīvais atbalstītājs portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!