Foto: DELFI
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem izdevies izveidot jaunu barības vadu 45 gadus vecam vīrietim, kurš aiz neuzmanības bija iedzēris ķīmisku vielu, kā rezultātā guvis rīkles, augšējo elpceļu un barības vada apdegumu, informē slimnīca.

Šāda veida barības vada rekonstrukcija ir veikta pirmo reizi Latvijā. Tas bija iespējams tikai apvienojoties multidisciplinārai ārstu komandai. Operāciju veica Plastiskās un mikroķirurģijas centra ķirurgs Kalvis Pastars, Latvijas Onkoloģijas centra galvas un kakla ķirurgs Juris Tārs un onkologi – ķirurgi Vladimirs un Sergejs Januškeviči, anestezioloģe - reanimatoloģe Baiba Pauliņa un māsu komanda.

Pacients jau trīs gadu garumā ir ārstējies dažādās ārstniecības iestādēs, tostarp ārzemēs, taču bez vērā ņemamiem uzlabojumiem. Šo gadu laikā viņš nevarēja normāli ēst, elpot un runāt. Traumas rezultātā barības vads bija pilnībā slēdzies, tādēļ pacients elpoja caur īpašu caurulīti trahejā un tika barots caur speciālu atveri – stomu vēdera priekšējā sienā, barību ievadot tieši zarnās.

Operācija ilga 14 stundas. Kā transplantāts tika izmantots 50 centimetrus garš resnās zarnas fragments, no kura mediķi izveidoja pilnībā jaunu barības vadu. Papildus tika uzlabota transplantāta asinsrite, kas ievērojami sekmē un padara prognozējamu pēcoperācijas rezultātu.

Mikroķirurgs Kalvis Pastars informē, ka "šobrīd pacients atrodas reanimācijas nodaļā un viņa atlabšana norit kā plānots". "Pēc pilnīgas brūču sadzīšanas pacientam būs no jauna jāapgūst tādas iemaņas kā rīšana, elpošana un runāšana. Mēs ceram, ka veiksmīgas rehabilitācijas rezultātā vīrietis atgriezīsies pilnvērtīgā dzīvē," pauž mediķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!