Foto: F64
Okupācijas jautājums Latvijā ir kļuvis par dievību un kultu, tā intervijā laikrakstam "Sestdiena" paudis "Saskaņas centrs" premjera amata kandidāts Jānis Urbanovičs.

"Tie, kas mūs eksaminēja, nezina vēsturi ne par kapeiku labāk par mums. Viņi nav lasījuši nevienu vēstures grāmatu. Tie, kas grib uzstiept savus ultimātus, nezina vēstures jautājumus, viņi dzīvo savā revolucionārajā, reliģiskajā pārliecībā... Tā vairs nav vēsture, tie nav termini. Okupācija ir dievība un kults," klāsta Urbanovičs.

Urbanovičs arī piekrīt, ka tieši tāds pats kults un simbols krieviem ir 9. maijs: "Jā, jā, jā. Tie ir simboli, kuri tiek kultivēti slēgtā cietoksnī, un katrs, kurš izsaka šaubas, ir sitams nost, viņš ir noziedznieks. Protams!"

Politiķis teic, ka pret to ir tikai vienas zāles — ļauties mierīgai sarunai. Viņš pats ir gatavs runāt par jebko, bet — bez ultimātiem.

"Ja esi tik iecirtīgs, ka uzstādi ultimātus, tad neesi gatavs sarunai. Tad ej un nolūdzies savai okupācijas dievībai," uzsver Urbanovičs.

Intervijā laikrakstam Urbanovičs piekrīt, ka šodienas Latvijas valsts ir 1918.gada Latvijas turpinājums, kā arī atzīst, ka Latvijas valsts tika vardarbīgi iznīcināta.

"Bet neviens nevar noliegt, ka tas notika ar tā laika varas līdzdalību. Ulmanis, viņa ministri - viņi līdzdarbojās. Starptautiskajās tiesību normās tā ir aneksija vai inkorporācija, nekad nelieto vārdu "okupācija"," pārliecināts "Sakaņas centra" politiķis.

"Jūs sakāt — nav deokupācijas plānu. Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā tūlīt un tagad jau arī ir tas pats. Un patiesībā formula ir gaužām vienkārša — es esmu gatavs no rīta līdz vakaram diskutēt par šiem jautājumiem, bet otra puse nav gatava to darīt. Jo izvirza ultimātus. Viņu dēļ mēs piedāvājam moratoriju. Ar valsti ir lielas problēmas, konsolidējot budžetu, tika konsolidēta sabiedrība. Mums drīz nebūs valsts. Tāpēc mīļo jautājumu par okupāciju paliekam drusku malā un nodrošinām cilvēkus ar darbu," klāsta Urbanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!