Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs Zatlera Reformu partijas (ZRP) lēmumu veidot koalīciju ar "Vienotību" un SC sauc par vēsturisku, kā arī apliecina gatavību runāt par atbalstu tagadējam Ministru prezidentam un "Vienotības" izvirzītajam premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V), ko ZRP aicina uzņemties šādas plašās koalīcijas vadību.

"Valdis Zatlers jau otro reizi šogad pieņēmis vēsturisku lēmumu. SC augstu vērtē ZRP valdes lēmumu, kas ir pieņemts, rūpējoties pirmām kārtām par valsts interesēm," naktī uz sestdienu portālam "Delfi" ZRP lēmumu īsziņā komentēja Ušakovs.

SC līderis apvienības vārdā pauda pārliecību, ka arī "Vienotība" "būs gatava uzņemties atbildību un kopā veidot plašu un stabilu koalīciju, kas būs spējīga nostrādāt Latvijas labā trīs gadus."

"SC ir gatavs runāt par sava atbalsta sniegšanu Valdim Dombrovskim kā premjeram, ja "Vienotība" piekritīs strādāt lielajā koalīcijā," apsolīja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī uz sestdienu pēc deviņu stundu ilgas sēdes vienprātīgi nolēma, ka nākamā valdības koalīcija jāveido kopā ar "Vienotību" un SC, kā arī uzaicināja Valdi Dombrovski vadīt šo koalīciju.

ZRP valdes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers portālam "Delfi" uzsvēra, ka valdē domstarpību par šo lēmumu nav bijis, taču ilgu laiku prasīja lēmuma teksta noslīpēšana. Tāpat ZRP noliedza medijos izskanējušo neoficiālo informāciju, ka puse ZRP jaunievēlētās 11.Saeims frakcijas – 11 deputāti – nepiekrīt sadarbībai ar SC.

Vairāki ZRP valdes locekļi portālam "Delfi" sacīja, ka atsevišķiem deputātiem esot bijušas "atšķirīgas preferences", tomēr neviens neesot apgalvojis, ka, ņemot SC koalīcijā, viņi partiju un frakciju pametīs.

ZRP valdes lēmums nācis jau sestdien naktī, lai gan iepriekš bija pieļauta doma to oficiāli paziņot pirmdien. ZRP valdes locekļi nenoliedza, ka lēmuma pieņemšanu pasteidzinājis arī "Vienotībā" ietilpstošas Pilsoniskās savienības paziņojums par atbalstu koalīcijai ar ZRP un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, kam sekoja arī neoficiāli signāli no "Vienotības" līderiem, ka pirmdien apvienības valdes sēde šādu lēmumu varētu pieņemt arī visa apvienība "Vienotība".

Jau ziņots, ka sākoties 11.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijām ar Valsts prezidentu , lielāko mandātu skaitu ieguvušās apvienības "Saskaņas centrs" līderi trešdien prezidentam apliecināja, ka joprojām par labāko uzskata trīs lielāko nākamajā parlamentā ievēlēto spēku - SC, Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" - koalīciju. Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvji sajutuši atbalstu "nacionālajai koalīcijai".

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!