Foto: LETA

Krievijas politiskās konjunktūras centra direktoru Sergeju Mihejevu dienu pirms plānotās tikšanās Rīgā aizturēts Somijā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Somijā Mihejevs aizturēts, jo viņu Šengenas valstu nevēlamo personu sarakstā iekļāvusi Lietuva. Viņš pats to skaidro ar savu uzstāšanos Viļņā šā gada martā. Tur viņš centās pārliecināt klātesošos, ka pie Ukrainas nedienām vainojami amerikāņi, un attaisnoja Krimas aneksiju. Arī tur diskusiju organizēja mediju klubs "Format A3". Melnajā sarakstā viņš iekļauts jau aprīlī, taču neviens viņu par to neesot informējis. Uzzinājis tikai pēc aizturēšanas Somijā.

Tā kā Mihejevs līdz Rīgai netika, organizatori bija mazliet satraukti, vai sapulcēsies pieklājīgs klausītāju skaits, kas būs gatavi politologa uzstāšanos baudīt ekrānā. Bažas izrādījās nepamatotas, viesnīcā noīrētā zāle bija gandrīz pilna. Pasākums sākās ar nelielām tehniskam ķibelēm un sašutuma paušanu par Mihejeva neierašanās iemesliem.

Par Lietuvas rīcības motīviem arī ziņu nav – kaimiņvalsts varas iestādes šo notikumu neskaidro, norāda raidījums. Uzrunājot Latvijas auditoriju, Mihejevs, šķiet, centās attaisnot savu iekļaušanu melnajā sarakstā, daudz asākā formā paužot antiamerikāniskos uzskatus un attieksmi pret Baltijas valstīm. Tās viņš vaino centienos izraisīt konfliktu starp Rietumeiropu un Krieviju, lai tikai izdabātu Amerikas Savienotajām Valstīm.

Gan Mihejevs, gan viņa aicinātāji uzsver, ka Latvijai pret viņu pretenziju nav – pirms pasākuma tas taujāts arī Ārlietu ministrijai. Mihejevs nav iekļauts Latvijai nevēlam personu sarakstā. Ministrijā to apstiprināja arī raidījumam "Nekā personīga". Lietuva Mihejevu ir iekļāvusi kopējā Šengenas sarakstā, kas viņam neļauj šķērsot nevienu šī līguma dalībvalsts robežu. Līdz ar to citām Šengenas līguma valstīm ir aiztaupītas pūles vērtēt, vai tām Mihejeva darbība ir vai nav pieņemama. Latvija šo instrumentu pret nevēlamam personām nav izmantojusi.

Ne tikai Lietuva vēršas pret prokremliskas ideoloģijas paudējiem. Oktobra vidū Igaunija uz robežas aizturēja un valstī neielaida bijušo Krievijas nacionalitāšu ministru, akadēmiķi Valēriju Tiškovu. Viņu uz konferenci aicināja mediju klubs Impressium. Igaunijas drošības dienests to savā ikgadējā ziņojumā dēvē par propagandas klubu un tam pielīdzina arī Latvijā un citās postpadomju valstīs pārstāvēto organizāciju "Format A3".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!