Foto: AFI
Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz skolas gaitu uzsākšanu nākamajā mācību gadā no sešu gadu vecuma, vienlaikus nodrošinot piecgadīgo bērnu sagatavošanu pamatizglītības apguvei. Galīgo lēmumu šajā jautājumā plānots pieņemt sestdien valdības ārkārtas sēdē.

Valdība otrdien par šo jautājumu vienojās konceptuāli, taču pilnībā to pieņems sestdien valdības ārkārtas sēdē.

Kā informē Izglītības un zinātnes ministrija (IzM), grozījumi normatīvajos aktos paredz noteikt, ka pamatizglītības apguve ar vecumposma attīstības īpatnībām atbilstošām mācību metodēm, pielāgotu saturu, kā arī attiecīgi sagatavotiem skolotājiem, tiks uzsākta no 6 gadu vecuma, ieļaujot iespēju bērnam skolas gaitas uzsākt arī gadu vēlāk, tātad, no 7 gadu vecuma, saskaņā ar vecāku vēlmēm vai ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu. Pamatizglītības 1.klases programmu varēs īstenot gan skolās, gan pirmsskolas izglītības iestādēs, nosakot, ka no 1.klases līdz 2.klasei "mācību stundas" vietā kā mācību darba forma tiek noteikta "mācību nodarbība" 30 minūšu garumā.

Jau šobrīd Latvijā mācības 1.klasē 6 gadu vecumā uzsāk apmēram 10% bērnu. Savukārt apmēram 20 Eiropas valstīs 1.klasē mācības uzsāk no 6 gadu vecuma, bet no 5 gadu vecuma 5 valstīs (piemēram, Malta, Nīderlande).

Grozījumi paredz piecgadīgo bērnu sagatavošanu pamatizglītības ieguvei kā obligātu, kā arī deleģē Ministru kabinetam kompetenci noteikt valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijas. Plānots, ka šīs vadlīnijas noteiks pirmsskolas izglītības mērķi, uzdevumus, pedagoģiskā procesa organizācijas principus, pirmsskolas izglītības plānotos rezultātus un vērtēšanas pamatprincipus.

Saskaņā ar grozījumiem tiek precizētas izglītības iestādes, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas – tās ir vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes, vispārējās izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības grupas, interešu izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības grupas, kā arī ģimenes, saņemot metodisku palīdzību pirmsskolas izglītības konsultatīvajā centrā. Speciālās pirmsskolas izglītības programmas var apgūt speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs, vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs speciālās pirmsskolas izglītības grupās, speciālajās izglītības iestādēs, vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības grupās, vispārējās izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības grupās, interešu izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības grupās.

Grozījumi nosaka, ka pedagogu darba samaksa pašvaldības izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas piecgadīgo bērnu sagatavošanai pamatizglītības ieguvei, tiek nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām. Pārējo pedagogu, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas pašvaldības izglītības iestādēs, darba samaksa, ja citos likumos nav noteikts citādi, tiek nodrošināta no pašvaldības budžeta.

Iepriekš Valsts prezidenta Valda Zatlera sasauktajā ārkārtas sēdē Izglītības un zinātnes ministrija argumentēja, ka tas ļaus samazināt skolēnu pārslodzi, neradīs draudus vispārējās izglītības kvalitātei. IZM sola, ka līdztekus tiks veikta pamatizglītības satura kvalitatīva pilnveide, lai nodrošinātu Latvijas skolēnu mācību sasniegumu uzlabošanos vietējā un starptautiskā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!