Foto: DELFI
Ja ārvalstu investoru uzturēšanās atļaujām 1000 darījumu kvota būtu noteikta jau šogad, tā tiktu iztērēta augustā, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotajiem datiem.

Kā iepriekš informēja PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva, šogad līdz 31.jūlijam no ārvalstu investoriem bija saņemti 885 pieteikumi uzturēšanās atļauju saņemšanai, bet augustā tika saņemti vēl 159 šādi pieteikumi. Tas nozīmē, ka augustā pieteikumu skaits pārsniedza tūkstoti, skaitot no gada pirmās dienas.

Pagājušajā gadā gan ārvalstu investori tik aktīvi nepieprasīja uzturēšanās atļaujas Latvijā. 2012.gadā minētā 1000 darījumu kvota būtu iztērēta vien novembrī. Pērn līdz 31.oktobrim no ārvalstu investoriem bija saņemti 956 termiņuzturēšanās atļauju pieteikumi, bet novembrī PMLP saņēma vēl 139 šādus pieteikumus.

Savukārt 2011.gadā ārvalstu investoru iesniegto termiņuzturēšanās atļauju pieteikumu skaits bija 835, tādējādi nemaz nesasniedzot tūkstoti, bet 2010.gadā, kad Saeima pieņēma pretrunīgi vērtētos grozījumus Imigrācijas likumā, saņemto pieteikumu skaits no 1.jūlija līdz 31.decembrim bija tikai 127.

Kā ziņots, "Vienotība" un Reformu partija (RP) par pamatu tālākai diskusijai koalīcijā ņems Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto priekšlikumu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā noteikt 1000 darījumu kvotu.

Kvotas apmēru ik gadu varētu pārskatīt, nepieciešamības gadījumā arī pazeminot, skaidroja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. EM piedāvājums paredz novienādot iegādājamā nekustamā īpašuma minimālo vērtības slieksni visā Latvijas teritorijā, to nosakot 100 000 latu jeb 142 000 eiro apmērā.

Ārvalstniekam par katru darījumu investīciju fondā būtu jāiemaksā 25 000 eiro, no kuriem nauda aizietu demogrāfijas jomai, pirmā mājokļa programmas un pakārtoti arī reemigrācijas plāna īstenošanai, norādīja RP valdes priekšsēdētājs.

Tomēr nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlāk paziņoja, ka nepiekrīt EM 1000 darījumu kvotu piedāvājumam, ko atbalsta gan "Vienotība", gan neatkarīgie deputāti.
"Nacionālā apvienība šādus piedāvājumus nevar akceptēt un neakceptēs," pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem uzsvēra nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!