Foto: Shutterstock

Pārvaldīt naudu, izprast laulības nozīmi, attiecības ģimenē un vecāku pienākumus – par to topošās ģimenes varēs uzzināt pirmslaulību jeb pirmskāzu kursos, ko ieviest Latvijā ierosinājusi Tieslietu ministrija (TM).

Iecerēts, ka pāru apmācības tiks īstenotas pēc četru moduļu principa. Paredzēts, ka 1. modulī tiks piedāvāts apgūt finanšu pratību - naudas gudru pārvaldību, kā plānot, krāt, aizņemties, lai palīdzētu sasniegt ģimenes nākotnes mērķus, 2. modulī tiks izzināti laulības tiesiskie aspekti un pāri varēs izvērtēt un izprast laulības nozīmi sabiedrības un indivīda līmenī un laulāto tiesisko atbildību.

3. modulis būs par laulības psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, proti, kā veidot emocionāli veselīgas, pilnvērtīgas, harmoniskas, uz savstarpējo cieņu balstītas attiecības ģimenē, bet 4. modulis būs par vecāku pienākumiem un atbildību - bērna attīstību, tās veicināšanas iespējām un vecāku lomu šajā procesā.

TM papildina, ka finanšu pratības nodrošināšanai pāriem tiks piedāvāts apgūt jaunas kompetences, lai izprastu naudas, mantas nozīmi savā un savas topošās laulības vērtību sistēmā, naudu kā resursu, ģimenes budžeta nepieciešamību, kā arī uzkrājumu, noguldījumu un ieguldījumu piemērotību dažādām dzīves situācijām. Tāpat tiks piedāvāts uzzināt kāpēc jāveido "drošības spilvens" un cik lielam tam jābūt, kā arī to, kādiem dzīves gadījumiem katrs aizņēmuma veids ir izmantojams un to ilgtermiņa sekas.

2. modulī par laulības tiesiskajiem aspektiem tiks piedāvāts apgūt jaunas kompetences, lai izprastu laulības noslēgšanas juridiskos aspektus, personisko attiecību ietekmi uz ģimeni kopumā, tai skaitā bērna tiesībām, mantas un lietu nozīmi ģimenē, laulības šķiršanas iespējamību, ietekmi uz indivīdu un ģimeni, bērniem kopumā.

Trešajā, jeb psiholoģijas modulī tiks apgūtas jaunas kompetences, lai izprastu katrā laulības dzīves posmā gaidāmās grūtības un uzdevumus, katra dzimuma stiprās un vājās puses, dzimumu lomu laulībā, dzimumu seksualitātes atšķirības, kā arī savas vēlmes un gaidas attiecībās un arī savus motīvus laulāties.

4. modulī " Vecāku pienākumi" tiks piedāvāts apgūt jaunas kompetences, lai izprastu "embrioģenēzes ietekmi uz turpmāko bērna attīstību, agrīnās interakcijas nozīmi bērna attīstībā, bērna sociālās attīstības nozīmi, kā arī bērna attīstības vecumposmu uzdevumus un to īstenošanas nepieciešamību," informē TM.

Pirmslaulības apmācību programmas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā pamatvērtībai
Tieslietu ministrija

TM trešdien pašvaldību pārstāvjus iepazīstināja ar pirmslaulību mācību ideju. Tās paredzētas pāriem, kuri reģistrējušies laulību noslēgšanai dzimtsarakstu nodaļās. Programmas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā pamatvērtībai un veicināt atbalstu uzskatam, ka ģimenei jābūt balstītai laulībā.

TM portālam "Delfi" saka, ka uz šo pasākumi trešdien bija pulcējušies ap 40 dalībnieku. Ministrija iecerējusi, ka nākotnē pāru apmācības pirms laulību slēgšanas varētu nodrošināt pašvaldības.

Tā kā projekts tapis kopā ar Labklājības ministriju (LM) un Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centru (ZRKAC), kurš arī izstrādājis apmācību programmu, tad šobrīd vēl nav iespējams pateikt, kādas būs šo kursu ieviešanas kopējās izmaksas, kā arī precizēt principus lektori izvēlei šo kursu vadīšanai.

TM pieļauj, ka kursu izmaksu segšana vairāk guls uz pašvaldību pleciem, kā arī tās varēs piesaistīt lektorus. Tomēr ministrijā saka, ka šīm pamācībām TM paredzējusi meklēt naudu arī valsts budžetā.

Tiek lēsts, ka pirmslaulību apmācību kurss, kura ilgums būs 24 akadēmiskās stundas, izmaksās aptuveni 1500 eiro. Summa gan varētu atšķirties katrā konkrētā gadījumā, jo tas atkarīgs no tā, vai pašvaldības kursu norisei piedāvās savas telpas, kā arī no citiem faktoriem.

Kursa ilgums - 24 akadēmiskās stundas un aptuvenās izmaksas - ap 1500 eiro

TM skaidro, ka līdz 2016.gada 30. jūnijam tiks izstrādāta kursu metodika un konkretizēta programma, un tikai pēc tam būs iespējams runāt par konkrētām summām, ko būs nepieciešams prasīt budžetā.

Šobrīd vēl nav iespējams pateikt, kad īsti šīs mācības laulību kandidātiem varētu tikt uzsāktas.

TM uzsver, ka kursi pāriem būs bez maksas un tajos varēs piedalīties pēc brīvprātības principa - kursi nebūs obligāti.

Patlaban noslēdzies pilotprojekts un tajā kursos piedāvātās zinības apguvuši pieci pāri.

Jau vēstīts, ka iepriekšminētās mācību programmas ideja ir sniegt topošajām ģimenēm zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem.

Apmācību programmā topošie laulātie pāri iegūs zināšanas un izpratni par laulības dzīves būtiskiem jautājumiem, kā arī saņems praktiskus padomus dažādām laulības dzīves situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!