Foto: Publicitātes foto
Vairākas pašvaldības par saviem līdzekļiem iecerējušas apmaksāt skolēniem mācības autoskolā.

Piemēram, oktobrī ir noslēdzies iepirkums par autoskolas pakalpojumu nodrošināšanu Salaspils 1.un 2. vidusskolas skolēniem. Tajā uzvarējusi SIA "MBR", kas nodrošinās pakalpojumu par 35 000 eiro. Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā liecina, ka 2012.gada vasarā rīkotā konkursa par šo pašu pakalpojumu nodrošināšanu līgumcena bijusi 48 000 latu (68 298 eiro).

Pērnā gada oktobrī 22 428 eiro vērtu līgumu par šī pakalpojuma nodrošināšanu savās vidusskolās ar SIA "Vikingi" noslēgusi Rēzeknes novada pašvaldība. Gadu iepriekš tam tērēti aptuveni 27 829 eiro, vēl gadu iepriekš - 29 598 eiro.

Apmācības autoskolā par pašvaldības līdzekļiem plānots nodrošināt arī Viesītes novada pašvaldība. Tā izsludinājusi iepirkumu par pakalpojuma nodrošināšanu 33 Viesītes vidusskolas skolēniem. Kā liecina IUB informācija, autoskolai būs jānodrošina B kategorijas autovadītāju teorijas apmācība, praktiskā braukšana, skolas eksāmeni un pirmās palīdzības kursi. Paredzēts, ka apmācības notiks divās grupās šogad un nākamgad. Šogad, sākot ar februāra vidu, plānots apmācīt 19 skolēnus, nākamgad - 14.

Izglītības iestādes direktors Andris Baldunčiks atklāja, ka līdz šim skolā auto kursus varēja apgūt par maksu, taču skolēnu vecāki lūdza pašvaldības atbalstu, un jau pagājušajā mācību gadā apmācības sāka apmaksāt pašvaldība. Pagājušajā gadā pakalpojumu desmit skolēniem nodrošināja SIA "Vikingi" par 2448 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Viņš pauž, ka iespēja apgūt auto vadīšanas prasmes skolā ir viens no veidiem, kā izglītības iestādei piesaistīt skolēnus. Visi simtprocentīgi eksāmenus nokārtoja, par pērnā gada rezultātiem priecājas skolas direktors, piebilstot, ka gan pagājušajā gadā, gan šogad ir vismaz par vienam cilvēkam, kas kategoriski atsakās no mācībām, jo nevēlas kļūt par autovadītājiem.

Pašvaldībā gan skaidro - ja skolēns, ievērojot visas apmācības programmā ietvertās prasības, pēc apmācības pabeigšanas nebūs nokārtojis izglītības iestādē organizēto noslēguma pārbaudījumu, viņš par saviem līdzekļiem atkārtoti kārtos noslēguma pārbaudījumu, kā arī apmaksās papildu apmācību, ja tāda būs nepieciešama.

Savukārt Kandavas internātvidusskolā kursi autoskolā tiek nodrošināti sekmīgajiem audzēkņiem, pastāstīja direktore Elita Lavrinoviča. Viņa pauda, ka šādi kursi darbojas gan kā motivācija skolēniem, gan kā iespēja pašai izglītības iestādei piesaistīt jaunus skolēnus. Motivēšanas sistēma ieviesta pagājušajā gadā, kursus apmeklē apmēram seši līdz astoņi audzēkņi, taču ir arī tādi, kas, lai arī iespēja ir, no tiem atsakās.

Viņa gan norāda, ka gadījumā, ja audzēkņu sekmes pēc kursu apgūšanas pasliktināsies, par mācībām samaksātā summa būs jāatmaksā.

Iepriekš šādu iespēju saviem skolēniem nodrošinājusi arī Rūjienas vidusskola. Aizvadītā gada aprīlī noslēdzies iepirkums, kurā tā šo pakalpojumu iepirkusi par 256 eiro, vēl gadu iepriekš tam tērēti aptuveni 4505 eiro, bet 2014. gadā - 5200 eiro.

Visas iepriekšminētās summas norādītas bez pievienotās vērtības nodokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!